2012. március 21., szerda

Szent Patrik napi süti

...gondolatban


Hosszú hétvége köszöntött az Ír-szigetre: szombaton Szent Patrik napját (Lá Fhéile Pádraig) ünnepeltük (és egy kevésbé sikeres Írország-Anglia rugby meccs szolgáltatott még több okot az újabb söröskorsók emelésére. Hozzáteszem, engem a rugby csak addig érdekel, amig Rob Kearney végigszalad a pályán.)

Vasárnap anyák napja és egy családi keresztelő (nálunk), hétfőn pedig egy extra munkaszüneti nap toldotta meg a pihenést. (Általában, ha nemzeti ünnep hétvégére esik, akkor a rá következő hétfőt pihenőnapnak, Bank Holiday-nek nyilvánítják.)


Én már jó előre elterveztem, hogy milyen süteménnyel fogok készülni Patrik nap alkalmából, de egyszerűen nem vitt rá a lélek. Blogtársaim minden nap finomabbnál finomabb édességekkel sziporkáznak, engem már pusztán a látvány és a receptek olvasása is telít. Itt van pl. Pixie Pie Porter cake-je. Kell ennél jobb?

Szóval ha sütöttem volna, akkor ezekre a csinos mini Guinness sütikre esett volna a választásom.



A receptet azért bemásolom, hátha jövőre újra kedvet kapnék hozzá és persze talán közületek is lesz akit érdekel:

Black velvet baby cakes
Hozzávalók
10 dkg vaj (szobahőmérsékletű), plusz extra vaj a tepsi kikenéséhez
18 dkg barnacukor
1 tojás
10 dkg liszt (self-raising)
1 tk. sütőpor
5 dkg őrölt mandula
5 evőkanál kakaópor (plusz egy kevés a dekorhoz)
1,5 dl Guinness vagy más barnasör

A krémhez:
2 dl tejszín (double cream)
25 gramm porcukor
kevés pezsgő (opcionális)

A recept 6 db ,pudding' sütésre alkalmas tepsit ír, de muffinsütőben is tökéletes lesz, akkor 12 db jön ki. Az összetevőket tehát: vajat, cukrot, tojást, lisztet, sütőport, kakaóport, mandulát, sört egy tálban csomómentesre keverjük. A muffinsütő tepsit kivajazzuk és a tésztát egyenlő arányban elosztjuk, kiöntjük a formákba. Előmelegített sütőben 180 Celsiuson (gáz 4) 20-25 percig sütjük. Tűpróba!

Negyed órát hűlni hagyjuk, majd óvatosan kiemeljük a formákból a sütiket.

A krémhez felverjük a tejszínt a porcukorral (és pár csepp pezsgővel, ha használunk). A sütik tetejére porciózzuk ezt a krémet és kakaóport szórunk rájuk.

Pont úgy néz ki mint egy pohár krémes Guinness sör. Vajon az íze is finom? Ezt majd legközelebb talán kiderítem!

Recept és fotó: BBC Good Food Magazine, March 2011

Tudtad, hogy...?



Szent Patrik (született: Britannia, 385 körül-Írország, 461. március 17.) Írország védőszentje.

Írország már a korai középkor óta mint a ,,szentek szigete'' ismert, mégis Patrik az egyetlen szent, aki az Egyház egyetemes kalendáriumában Írországot képviseli, és ő sem született ír.

Patrikot 16 éves korában ír tengeri rablók fogták el és hurcolták el rabszolgaként. Elhurcoltatását később jogos büntetésnek tekintette azért, mert ,,elfordult Istentől, parancsait nem tartotta meg, és nem hallgatott a papokra, akik az üdvösségre intették''.
6 évnyi fogság után megszökött és visszatért Brittaniába szüleihez.

Egy éjszaka álmában az írek hangját hallotta: ,,Kérünk, jöjj és élj közöttünk.'' Patrik írországi missziója páratlanul sikeres volt. Nemcsak a törzsfőket nyerte meg, hanem magát a népet is, amelyet a sziget legeldugottabb zugaiban is fölkeresett. Az írek részéről szokatlan készséggel találkozott. Ennek a ténynek köszönhető, hogy Írország kereszténnyé válása vértanúk nélkül ment végbe.

Írországnak a korai középkorban az egész keresztény Nyugat-Európa életében játszott nagy szerepe ellenére Szent Patrik tisztelete Írországon kívül szinte alig terjedt el.
Ünnepéről az 5. század óta tudunk. A római naptárba 1631-ben vették föl, március 17-re.


A Szentháromság misztériumának magyarázatához modellként a 3 levelű lóherét használta Szent Patrik ami mára már Írország szimbóluma lett (shamrock, seamróg).

Forrás: katolikus.hu, joyfulheart.com

5 megjegyzés:

NYAMMM írta...

mmmmm....ez aztán Patriki süti a javából:)

Emi írta...

Mennyi mennyi információ!:) Először is, ez a hétfői bank holiday dolog nagyon érdekes és igazán hasznos is. Milyen jól jön amikor egy egy ünnep után van még egy pihenő nap. Mármint akinek van...
Aztán meg ez a sörös süti nagyon fincsinek tünik! Kár, hogy nem sütötted meg, pedig olyan kiváncsi vagyok, hogy milyen az íze:))
Szent Patrickot meg Isten áldja mindazért amit tett!

wanna írta...

Tetszik a mottód! Köszi a sok érdekes infót!

Seffer Lilla írta...

Tetszik nekem is ez a sok információ. A sütid pedig különösen!

Erika írta...

Köszönöm csajok, hogy olvastátok és a kommenteket is! A sütit majd azért megpróbálom saját magam is elkészíteni, és ígérem beszámolok róla:)