2011. május 29., vasárnap

Ír pogácsa


A méltán népszerű ír(ós) pogácsákat (angolul scone) készítettem el a hétvégén. 250 gramm lisztet szitáltam egy tálba, hozzákevertem fél teáskanál szódabikarbónát, fél teáskanál sütőport, csipet sót, egy csapott evőkanál barna cukrot. Nagyjából 45-50 gramm vajjal összemorzsolgattam a lisztet, hogy egységes morzsás állagot kapjak, majd 1dl írót (buttermilk) folyamatosan adagolva összegyúrtam. Kipofoztam, kinyújtottam (újjnyi vastagra) és 5 cm átmérőjű korongokat szagattam ki. Tojás sárgájával kentem le és előmelegített sütőben 200 fokon sütöttem 20-25 percig. Nem lettek túl csinosak (12 db), de ízre teljesen rendben voltak és vajjal, illetve mindenféle lekvárral (málna, narancs, áfonya) édesítették meg a szombat délutánt. :-)

5 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy ízlett. Csinosak lettek Eria!! Sőt, nekem a tiéd jobban is tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Koszi, meg maradt boven buttermilkem, a palacsinta sem marad el a heten!;)

    VálaszTörlés
  3. Woohoo, már én is tervezek újabb köröket futni a buttermilk-kel ;-)

    VálaszTörlés
  4. jut eszembe:

    Taste of Dublin
    9-12th June
    Iveagh Gardens
    W: http://www.tasteofdublin.ie/

    VálaszTörlés
  5. Koszi a tippet!!:) Mostmar remeljuk, az ido is kitavaszodik lassan....

    VálaszTörlés