2014. október 29., szerda
Két recept
Még várom a recepteket a vendégbloggeres felhívásra, eddig nem nagy a tolongás :-) Addig is alkottam valamit Nektek! Őszi szünet van, így a reggeli rohanások, délelőtti kapkodások helyett egy kis szabadidőhöz jutottam, és sikerült lefotózni a főztömet is! A lányok ennek már kevésbé örültek, konkrétan sikítófrászban törtek ki amikor meglátták kezemben a kamerát. Az 5 perces örjöngés alatt ezek a képek születtek.
Mind a két recept nagyon egyszerű, semmiféle főzőtudományt nem igényel. Imádom az őszt, mert még nagyon sok mindent lehet kapni. Finom almát, körtét, gránátalmát, káposztát, spenótot,céklát, brokkolit és garmadában áll a sütőtök is a piacon.
Az első recept, egy nagyon tuti őszi saláta, ami akár előétel, akár főétel mellé köretként is szolgálhat.
A gránátalmától ne ijedjünk meg, félbevágjuk és a magok szépen kijönnek, egyszerű megpucolni.
Nagyon jó antioxidáns, az 5. helyen áll a legtöbb antioxidánst tartalmazó élelmiszerek versenyében.
Jó hatással van a szív és érrendszeri megbetegedésekre is. Biztosítja a létfontosságú C-vitamin és K-vitamin szükséges adagját és a rákmegelőzésben is fontos szerepe van.
A salátához tehát kell (2 főre):
2 db puha, édes körte
1 db gránátalma
fél citrom leve
kevés olaj (pl. szőlőmagolaj vagy olíva)
kis csokor snidling
kisebb darab édeskömény (friss gumó)
A körtéket megmostam, kisebb szeletekre vágtam és meglocsoltam a citrom kifacsart levével. A gránátalmát félbevágtam, a magokat óvatosan kiszedtem belőle. Egy tányérra porcióztam a felszeletelt körtét, gránátalmát, vékony szeletekre vágott édesköményt. Friss snidlinggel szórtam meg, kevés olajat locsoltam rá.
Kecskesajt, feta vagy akár reszelt parmezán is illik rá!
A másik recept pedig egy spenótos-sütőtökös rizottó. A sütőtököt előző nap sütőben sütöttem meg, így másnap már nagyon könnyű dolgom volt. Ha nincs kedvünk hámozgatni, akkor megmossuk, és félbevágjuk, így mehet is a sütőbe. Belsejét kikaparjuk. Én most a megpucolt tököt kisebb kockákra vágtam, pici olajjal locsoltam meg és puhára sütöttem. Főzni is lehet csak akkor kevésbé lesz édeskés az íze.
A rizottó hozzávalói 2 főre:
Kisebb bögre rizottó (Aborio) rizs
egy marék bébispenót
1 egész sütőtök
1 vöröshagyma
snidling
Vega-mix fűszerkeverék (vagy alaplé)
csipet só
csipet bors
csipet őrölt szerecsendió
olaj
1 gerezd fokhagyma
A hagymát megpucoltam, felaprítottam és kevés olajon megpároltam, rádobtam a megmosott és lecsepegtetett rizottó rizst, összeforgatttam és kevés vízzel/alaplé felöntöttem. Fűszereztem és lassú tűzön, állandó kavargatás mellett félpuhára főztem. (Közben mindig annyi vízzel /alaplével öntöttem fel amennyit a rizs felvett). Amikor a rizs majdnem megpuhult, hozzáadtam a spenótleveleket és az előre megsütött, felkockázott tököt. Belenyomtam egy duci fokhagymagerezdet. Mindent összefőztem. A megpuhult rizottóra snidlinget vágtam.
Parmezánnal is finom, és fehérbort is szabad löttyinteni hozzá főzés közben.
Jó étvágyat mindenkinek!
Közeledik a Halloween is, régebbi receptek a témában:
Sütőtökös Halloween sütik (Rachel Allen)
Ír mazsolás kenyér
Sütőtökös finomságok:
Zsályás sütőtökleves
Sütőtökös csicseriborsós fasírt
A sütőtök ezen formáját érdekes módon még nem ismertem... Kipróbálom!!! :-)
VálaszTörlésNagyon jó kis receptek!
VálaszTörlésA gránátalmát én is nagyon szeretem, csupa "vér" leszek tőle, olyan mohón szoktam enni. Remek találmánynak tűnik ez az édes, hagymás, zöldséges, gyümülcsös ízkavalkád. Ki fogom próbálni.
A rizottót én is nagyon kedvelem minden formában. Itt az ideje, hogy tökkel vegyítsem. Örülök, hogy kerítettél időt erre a posztra.
Drága Erika, békés, boldog, áldott karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek! :)
VálaszTörlésÁldott, békés, boldog Karácsonyt jöttem kívánni szeretettel!
VálaszTörlés