2010. április 27., kedd

Shepherd`s Pie




Ugyan a télnek vége, és lassan talán Dublinba is beköszönt az igazi tavasz, én azonban most mégis egy tradícionális, szívet-lelket melengető (főleg) téli étket kísérelek meg elkészíteni: a klasszikus Shepherd`s Pie-t (Pásztorok Pitéje, ahogy az angolok mondják. )
A húsos pite tradíciója Angliában egészen a középkorig nyúlik vissza. Főleg vadhúsból, birkahúsból keszítették el ezt a tészta ,,koporsóba'' ágyazott eledelt. Lassú tűzön több órán át sütötték, majd aszpikkal szórták be a tetejét, édes fűszerekkel ízesítették. Húsos pite fogyasztásáról már egy 14. századi angol könyv is szól (Adrian Bailey: The Cooking of the British Isles.) I. (Tudor) Erzsébet királynő korabeli recept pedig a következőképpen hangzott: tépkedd apró darabokra a húst (birka vagy marha) és a faggyút ,majd szegfűszeggel, szerecsendióval, borssal fűszerezd és sáfrányt, mazsolát, aszalt szilvát adj hozzá. (Food and Drink in Britain: From the Stone Age to the 19th Century: C. Anne Wilson; 273. oldal.)
A Shepherd`s Pie elterjedése a burgonya 15. századi megjelenéséhez köthető. A mai Shepherd`s Pie darált bárányhúsból készült egytálétel , melynek marhahúsból készített változatát Cottage Pie-nak (Kunyhó Pite) nevezzük. A krumplipürével gazdagított verzió valamikor a 18. századra datálódik: takarékos parasztasszonyok megmaradt húsból egyszerű de ugyanakkor kreatív és laktató ételt főztek a családnak.
Lássuk hát a hozzávalókat (4 személyre):
1 kg nagyszemű burgonya
10dkg vaj
2 nagyobb fej vöröshagyma
só, bors
zsálya
Worcestershire szósz
kockára vágott sárgarépa és zeller (2-3 darab)
600g darált bárányhús
350 ml húsleves alaplé
A meghámozott burgonyát forrásban lévő sós vízben puhára főzöm, majd lecsepegtetem, villával összetöröm és hozzáadom a vajat. Két nagy fej apróra vágott hagymát megpárolok egy kis vajon, hozzáadom a kockára vágott sárgarépát és zellert es miután üvegesre párolódott mehet bele a darált bárányhús. Pár percig pirítgatom. A megpirult húst sóval, borssal , zsályával és egy-két csepp Worcestershire szósszal ízesítem, majd felöntöm a húsleveslével. Kb. 30 percig főzöm ezt a mixet, majd tűzálló tálba teszem át a húst és tetejére ágyazom a korábban megfőzött burgonyapürét. Jöhet rá egy kis vaj is. Előmelegített sütőben 35-40 percig sütöm amíg a püré teteje ropogósra nem barnul.
Mi a Shepherd`s Pie trükkje? Egyszerűen nagyszerű, elkeszítése nem igényel rafinériát. Csupán ügyeljünk rá, hogy a húst sütés előtt minimum 30 percig főzzük, a burgonyapürénk tetejére pedig villával kis dombocskákat gereblyézzünk , hogy jobban ,,odapiruljon''. Tetejére sajtot reszelhetünk, vállalkozó szelleműek burgonya helyett sütőtökkel kísérletezhetnek.
Jó étvágyat! :-)

6 megjegyzés:

Unknown írta...

Mintha Laci bácsit olvasnám!:):)

Unknown írta...

Kár volt reggel elolvasnom, baromi éhes lettem! :)
Jól néz ki pitéd :)

Erika írta...

A maradekbol meg jut nektek is sracok:)

Planet Susannia írta...

Jamie Olivernek van egy hasonló étke, csak hallal.
Az a tökös verzió is nagyon elgondolkodtató...
Hajrá!

hofi írta...

Klassz blogger leszel, jó a recept majd anyádat megétetem egy hasonlóból; amit elkészítek.

Erika írta...

:D Csak ugyesen.