2010. április 28., szerda

Skandináv Szerda




A tegnapi kiadós Shepherd`s Pie után itt az ideje valami igazán friss, tavaszi vacsorának, amely feldobja a fáradt hétköznapokat és új lendületet ad a hét további napjaihoz. Mindig nagy örömmel lapozok bele az Observer Magazin havi ,Étel' különszámába (Observer Food Monthly). Az e havi kiadás skandináv receptekben bővelkedik. Trina Hahnemann -a ,Skandináv Szakácskönyv' és a ,Nordic Diet' szerzője - receptje alapján hozzálátok én is miniatűr halpogácsáim gyártásához. Köretnek zöldspárgát és mentás-petrezselymes joghurtot készítek. A pogácsákhoz friss lazacot használok, amelyet a helyi halastól szereztem be: Wrights of Marino, ,If It Swims We Have It' szlogen alapján itt minden kapható, ami él és (hal) mozog a vízben. (Lazac helyett használhatunk más tengeri halat is, pl: tőkehal vagy pollack hal.)

Íme tehát a hozzávalók:
(Halpogácsa spárgával es mentás-petrezselymes szósszal)
500 gramm megtisztított, kifilézett lazacfilé
1 teáskanál tengeri só
2 evőkanál zabkásapehely
2 evőkanál liszt
2 tojásfehérje
4 evőkanál finomra reszelt sárgarépa
4 evőkanál gyalult sütőtök
1 evőkanál kakukkfű
1 evőkanál olivaolaj (sütéshez)
20 dkg vaj (szintén a sütéshez)

1 köteg friss zöldspárga
1 citrom gerezdekre vágva
só, bors

Szószhoz:
250 ml joghurt
6 evőkanál apróra vágott petrezselyem
2 evőkanál apróra vágott mentalevél

A halat turmixgépben pépesítem össze, majd beleöntöm egy nagyobb tálba és megsózom. Hozzáadom a többi összetevőt és jól összekeverem. Kb. 1 órára beteszem a hűtőbe pihenni. A joghurthoz felaprítom a petrezselymet, mentalevelet és amíg el nem keszült a halpogácsa a hűtőben állni hagyom.
Miközben Klári kutyám a maradék sütőtököt rágcsálja, kézzel kis labdacsokat formázok a halas masszámból, majd forróra hevítem az olivaolajat és a vajat és közepes lángon 5-5 percig sütögetem a pogácsák mindkét oldalát. A megmosott spárgát hőálló tálba teszem a gerezdekre vágott citrommal együtt, kis sót borsot szórok tetejükre és előmelegített sütőben kb. 8 percig sütöm. Szeretem, ha a spárga nem túl puha, csak úgy roppan a fogam alatt, a 8 perces sütés ehhez tökéletesen elég.
A kisütött halpogácsák mellé felhalmozom a spárgát, citromot a joghurtos szószt pedig külön kis tálkában szervírozom.
A másnapi megmaradt halpogácsát (már ha marad belőle) hidegen, rozskenyérrel és paradicsommal tízórainak/uzsonnának fogyaszthatom.
Jo étvágyat mindenkinek hozzá!;)

2 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

Nem fogod elhinni, de ma délben kipróbáltuk az étket. Tegnap megvettem mindent egy párolt
zöld-spárga-lazac,-hollandi mártásebédhez, így abszolút megvolt minden, ami kell, kivéve a tököt meg a mentát. Így csak répa volt a lazacpogikban,
menta helyett meg kapor a petrezselyem mellé.
Nagyon jól mulattunk, bár én legközelebb egy kis hagymát is fogok tenni a lazac mellé:-)

Erika írta...

Orulok, hogy inspiralt a recept!:) A hagyma tenyleg jo otlet!