2013. február 28., csütörtök

Virtuális babaköszöntő


"A döntés meghozatala, hogy anyává válj, semmihez nem mérhető:
örökidöre vállalod, hogy a szíved szüntelenül a testeden kívül őrködjön valaki fölött."



A Virtuális Babaköszöntő, angolul „baby shower“ főleg Amerikában létező néhány éves hagyomány. Általában családi vagy baráti körben rendezik meg, egy születendő vagy már megszületett gyermek köszöntésére. Családonként változó, hogy a gyermek születése előtt nagy hassal, pocakosan ünneplik meg a kisgyermek érkezését, vagy a megszületés után. Az azonban minden családnál egyforma, hogy az ünnepséget egybekötik finom ételek, sütemények, italok elfogyasztásával.

A hagyomány nem teljesen ismeretlen nálunk, Magyarországon sem, hiszen évtizedekkel ezelőtt még létezett az a bizonyos „komatál“, amit a leendő Keresztszülők vittek az újdonsült Édesanyának. A komatálban erőt, egészséget adó ételek lapultak, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az Anyuka tejtermelése fokozódjon, és a kisbaba minél több tejet kapjon, minél gyorsabban fejlődjön. A komatál tartalmát mindig az ajándékozók kóstolták meg először, jelezve hogy semmi ártalmas nem került bele. Másrészt ezzel is tehermentesítették az Anyukát, hiszen egy csecsemő mellett a mindennapi főzés bizony embert próbáló feladat, különösen ha a kisbabának van már esetleg egy-két nagyobb testvére…

A mindennapi főzés a gyermekágyas időszakban még olyan tapasztalt konyhatündérek esetében is nehézségekbe ütközhet, mint Flatcat Gabriella, Ildinyó, Frau Paprika vagy Lilhajni gasztrobloggerek, akik nemrégiben hozták / fogják majd világra hozni kisbabájukat. Mivel mindannyian már hosszú ideje jobbnál jobb receptekkel kényeztetik el az olvasóikat, arra gondoltunk néhányan, ezúttal virtuálisan elindulunk hozzájuk, hogy gratuláljunk és jó egészséget kívánjunk a babáknak is és a mamáknak is.

Résztvevő bloggerek:
Kriszta
Annamari
Ami
Gabi
Anikó
Alíz
és jómagam

 De nem indulunk üres kézzel, komatálunkat megraktuk…És mivel? A blogokon megtaláljátok….

Kisgyerekes anyukaként még bennem is élénken él a szülés utáni első hetek ,,sokkos" állapota. A szervezet pihenni szeretne, de mégsem lehet, hiszen ott egy síró csecsemő, akinek minden óhaját lessük és sokszor csak találgathatunk mit is szeretne. Több, kevesebb sikerrel.:-) Az első időkben minden segítség elkel, de ha nincs, akkor nagy szolgálatot tehet a jó előre megtervezett menü, betárazott éléskamra. Nem árt ilyenkor több adag ételt lefagyasztani, hogy legyen mihez nyúlni a nagy őrületben.

A virtuális babaköszöntőre én egy nagyon egyszerű frittata receptet hoztam, melyet percek alatt össze lehet dobni. A benne lévő burgonyától még tartalmasabb lesz mint egy sima rántotta és kedvünk szerint ízesíthetjük, dobhatjuk fel fűszerekkel, zöldségekkel. Először feta sajtot is szántam bele, de mivel a kismamák tejtermék fogyasztásával kapcsolatosan megoszlanak a vélemények, így csak egy kevés parmezán sajtot szórtam a tetejére.



Frittata snidlinggel és paradicsommal

Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:
3 db tojás
1 nagyobb szem krumpli
friss marék snidling
pár szem paradicsom (baby)
ízlés szerint só, bors
kevés olívaolaj
tetejére frissen reszelt parmezán

Elkészítés: a krumplit megpucolom  tisztítom és nagyon vékony karikákra vágom fel. Kisebb serpenyőben olajat hevítek és közepes lángon majdnem puhára pirítom a krumplit. A tojásokat felverem, a snidlinget belevágom és a serpenyőbe öntöm ezt is, majd a félbe vágott paradicsomot is a tojás tetejére szórom. Előmelegített sütőben sütöm kb. negyed órát, amíg a teteje elveszíti a rezgősségét. 
Ízlés szerint sózom, borsozom, sajttal szórom meg. 
Friss salátával, kenyérrel faljuk be.
Jó étvágyat hozzá!

7 megjegyzés:

flatcat írta...

Nagyon szépen köszönöm! :)

Ildinyó írta...

Nagyon szépen köszönöm! Nagyon meghatódtam. :) Remek finomságokat kaptunk! :)

Hajni írta...

Nagyon szépen köszönjük a babák nevében is! :)

Emma írta...

Imádom a fritattát és ezt a képet is! Olyan tavaszi! Köszi szépen Erika!

marisz57 írta...

Micsoda remek ötlet ez a virtuális komatál!
Látom, a megajándékozottak is örömmel fogadták!

Frau Paprika írta...

Nagyon szépen köszönjük, a legkisebb Paprika nevében is! Igazán-igazán kedves gesztus!:)

Frau Paprika írta...

Nagyon szépen köszönjük, a legkisebb Paprika nevében is!:) Igazán-igazán kedves gesztus!