2012. december 20., csütörtök

Karácsonyi szösszenetek



A legtöbb család és háztartás saját karácsonyi hagyományokkal büszkélkedik. Megvannak a bevált finom fogások, ugyanaz vagy hasonló menü minden évben. Idén eljött az ideje, hogy én is kialakítsam saját szokásainkat, mert hosszú évek után először Dublinban töltjük az ünnepeket. Szüleim látogatása folytán igyekszünk majd egy-két ismert ízvilágot is bevinni a menübe, de leginkább az ír szokásokat fogjuk most követni. Fejemben már legalább 10 fajta menüsort alkottam, végül a héten kialakult a végleges verzió is. A következő napok az előkészületekről szólnak majd, így velem ellentétben a blog pihenő üzemmódra vált. Mielőtt elbúcsúznék és mindenkinek kellemes ünnepeket kívánnék, még bemutatok három ,,szösszenetet". 

Az első egy füstölt lazacos reggeli, mely nálam nagy favorit, bár nem csupán karácsonykor, de az ünnepek alatt garantáltan ott szerepel az asztalunkon. Tavaly lazackrémet készítettem, idén a sok-sok előétel közé ez már nem fér be, de reggelinek megmarad opcióként. Saját készítésű szódás kenyérrel és friss krémsajttal ágyaztam meg a csábító rózsaszín lazacoknak. Ennél hangulatosabban nem is indulhatna a karácsony reggele.

Az édességek, desszertek nagy fejtörést okoztak idén is. Egy biztos: férjem retró Trifle-ja, és a majdnem díjnyertes zserbó biztosan elkészítésre kerül. Ezeken kívül gondolkoztam még mivel zárhatnánk le az ünnepi ebédet/vacsorát. Nem akarok abba a hibába esni, hogy a sok sütemény napokig csak szárad a pulton és a bőség zavarában végül adhatom a szomszédoknak. Így az édességes vonal viszonylag szolidan képviselteti magát. A napokban készült nálam Madeleine, és csokoládés fatörzs is (Yule log/Bûche de Noël), melyek pusztán az előbb említett okok miatt nem kapnak helyet az ünnepi asztalon. Utóbbi amúgy borzasztóan tömény, de mivel itt olyan nagy népszerűségnek örvend, hogy minden főzős műsorban elkészítették, így én sem álltam meg, hogy ne tegyek egy próbát. Itt tehát a magam giccses fatörzs verziója.

Madeleine, csokiba mártogatva


Giccses fatörzs, csak édesszájúaknak!
Pár nappal az ünnepek előtt biztos mindenki hatalmas loholásba kezdett. Ma már a helyi szupermarketben is oly fejvesztve vásároltak az emberek, mintha holnap a világvége jönne el :-) Most kell szerintem egy nagy levegőt venni, picit leállni és elgondolkozni azon mit miért csinálunk. Minek hajszoljuk magunkat halálra, az ünnepeknek hamar vége és sokkal jobb feltöltekezve újra nekikezdeni/folytatni az évet mint lestrapáltan, stresszesen Mindenkinek kellemes és sokkal inkább boldog mintsem feszült készülődést kívánok szeretettel:
Erika.

11 megjegyzés:

Györgyi írta...

A füstölt lazac nálam is a hűtőben várakozik a sorsára. Nélküle nincs karácsony.
Kívánok nagyon békés, boldog ünnepeket neked és a családodnak is:))

Erika írta...

Szia Janka, akkor hasonló az ízlésünk! Nektek is Boldog Ünnepeket!:)

Kati írta...

Kedves Erika, Áldott Ünnepeket Nektek,nálunk eddig lazac nélkül telt el életem összes karácsonya, de annyira megkívántattad, hogy az idén biztos szerepelni fog a reggelik sorában.

Kati írta...

Kedves Erika, Áldott Ünnepeket Nektek,nálunk eddig lazac nélkül telt el életem összes karácsonya, de annyira megkívántattad, hogy az idén biztos szerepelni fog a reggelik sorában.

Gizi írta...

ÓÓÓ, de gyönyörűséges az a lazac, bizony szívesen reggeliznék nálad. A füstölt lazac már a hűtőben, csak még a recept nem állt össze egészen a fejemben. A fatörzs pedig az egyik nagy kedvencem. :)

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok az egész családnak.

Unknown írta...

Huh, csupa finomság! Kellemes Ünnepeket Kívánok Neked és családodnak!!

Szofi írta...

Drága Erikám, Nektek is csodaszép, mosolygós Karácsonyt kívánok!A lazacos reggeli nagyon-nagyon tuti, lehet, hogy bevetem Karácsony reggelén,mielőtt elindulunk DOLGOZNI :)))

Planet Susannia írta...

Hiányozni fogtok idén, de személyesen fogunk gondoskodni róla, hogy szüleid fenn legyenek a dublini gépen.:-)
Boldog karácsonyt Nektek!

Kriszta írta...

Boldog Karácsonyt és stresszmentes készülődést!

Emi írta...

El is múlt a Karácsony és a nagy loholásban én most jutottam el idáig! Teljesen egyetértek a nagy készülődés értelméről, én is épp most írtam róla pár gondoltatot. Idén nálunk is volt füstölt lazacos reggeli.. imádnivaló:) Egyúttal boldog Új Évet kívánok nektek!

Kati írta...

Betartottam az igéretemet, volt füstölt lazacos karácsonyi reggeli, és úgy beleszerettünk a lazacba, hogy készült lazacos leves, meg lazac gyűrű is spenót főzelékkel:) Isteni:)