2014. április 9., szerda

Lencseburger házi zsemlével


Szégyen vagy nem, számomra a 30 napos vegán kihívás a tervezettnél korábban véget ért. Egy alkalommal elvetemültem a boltban és bepakoltam az összes lengyel kefírt a kosaramba. Onnan már nem volt megállás. És milyen finom volt!
Kudarcnak semmiképpen nem fogom fel, inkább csak egy kísérlet volt, hogy kibírom-e. Közelebbről megismertem pár olyan alapanyagot, élelmiszert, amelyet azelőtt keveset ettem. Bab, lencse, csicseriborsó, magvak mindennapos visszatérők voltak, akár csak a friss zöldség, gyümölcs. A jó szokásokat szeretném megtartani, és a továbbiakban  ha nem is 100% vegánul de egészségesen étkezni.

Ez itt pedig egy nagyon finom vega lencseburger, aminek a receptjét Zita blogján találtam. Köszönöm az ötletet!



Hozzávalók 4 db pogácsához:
1 kisebb bögre lencse
1 kisebb bögre dió
1 közepes sárgarépa
1 ek. lenmag (őrölt)
3 ek víz
zsemlemorzsa
bors
őrölt kömény
csipet kurkuma
csipet csilipor
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj a sütéshez (vagy ha tepsiben sütjük akkor ez nem szükséges)

A lencsét (barna) alaposan megmosom (ezt a faját nem kell előzetesen beáztatni), lecsepegtetetem, 30-40 perc alatt puhára főzöm.
A diót egy kisebb serpenyőben megpirítom.
Az őrölt lenmagot 3 evőkanél vízzel összekeverem és megvárom amíg kocsonyás állagú nem lesz (ez váltja ki a tojást).
A fokhagymákat és a répát előzetesen lereszelem, majd minden összetevőt a zsemlemorzsa kivételével egy robotgép keverőtáljába teszek. Jól összeaprítom és annyi zsemlemorzsát adok hozzá, hogy kellően formázható, ne túl ragacsos masszát kapjak.

Serpenyőben pici olajat hevítek és 5-5 perc alatt átsütöm a vega burgereket. Ha sütőben sütöm akkor egy olyan 20 perc szükséges, és félidőnél meg kell fordítani őket, hogy mindkét oldaluk átsüljön.

Házi készítésű bucikkal tálalom, melynek receptje ITT.

Mustárral, ketchuppal, majonézzel vagy bármilyen szósszal finom.
Én két napig ettem, második nap tejfölös-fokhagymás-majonézes mártogatóst kevertem hozzá. Mennyei volt!

Jó étvágyat! :-)

3 megjegyzés:

Zita írta...

Nagyon jól néz ki! Ráadásul saját készítésű zsemlében tálaltad! Nekem ilyenre még nincs időm! :)

Lilla Seffer írta...

Én a plaeo óta egyáltalán nem eszem hüvelyeseket, és bevallom egyedül a kukorica hiányzik nagy ritkán. Nagyon nem szeretem a lencsét, de olyan jól néz ki a képen, hogy még meg is kóstolnám ;)

Erika írta...

Köszönöm lányok, és köszi Zita még egyszer az ötletet! :-)