2015. február 11., szerda

Chia magos fahéjas muffin


Az egyik legjobban sikerült muffin receptjét osztom most meg. Kinézetre nem olyan csinosak mint mondjuk egy habos-babos változat, ízre viszont tökéletesek! Vaj helyett kókuszzsír, finomított cukor kiváltásaként pedig juharszirup került a tésztába. Ezen kívül van benne még sok-sok chia mag, répa, alma. A gyerekek csak úgy falták, így zsinórban 3x készítettem el a héten. Nem bántam, mert ebéd utáni kávéhoz nagyon jól csúszott nekem is.
A chia magtól nem kell megijedni, állagra, kinézetre teljesen olyan mint az egész mákszemek. Egy szuperélelmiszer (super food), rengeteg kalcium, kálium, mangán, cink, vas, antioxidáns van benne, nagy mennyiségben tartalmaz omegy3, omega-6 zsírsavakat is. Javítja a vér koleszterinszintjét. Az inkák, maják, aztékok értékes élelmiszere volt, ezért is nevezik azték zsályának (zsályafélék családjába tartozik).
Folyadékkal elkeverve megszívja magát, zselés állagú lesz és nagyon telít is, anélkül hogy puffasztana (gluténmentes). Teljes értékű fehérjeforrásról van szó (majd az összes esszenciális aminosavat tartalmazza). Érdemes megismerni, beépíteni étkezésünkbe, akár így a muffin tésztájába ,,rejteni", akár reggeli müzlihez, zabkásához, turmixhoz keverni. Íze viszonylag semleges.


A recept pedig:
6-7 db muffinhoz

1 közepes alma (kb.7 dkg)
1 nagyobb sárgarépa (10 dkg)
csipet fahéj
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
4 dkg darált mandula
egy marék mazsola
3 ek chia mag
75 ml kókuszzsír
7 ek juharszirup (vagy ízlés szerint)
2 db tojás
fél tk sütőpor
fél tk szódabikarbóna
zabpehely a tetejére

Először a megmosott, megtisztított répát reszelem apróra, majd az almát is megpucolom és azt nagyobb lyukú reszelőn reszelem le. A tojásokat felverem, hozzáadom a répát, almát, juharszirupot, folyékony kókuszzsírt. Mindent jól összekeverek, majd beleszórom a kb. 3 evőkanálnyi chia magot és 5-10 percig állni hagyom (így a magok megszívják magukat nedvességgel, kocsonyás állagú lesz a massza.).
A száraz összetevőket egy tálba szitálom, majd összekeverem a nedves hozzávalókkal, a mazsolát is belekeverem.
Muffinsütő tepsibe kapszlikat helyezek, majd egyenlő arányban elosztom bennük a tésztát. Tetejükre kevés zabpelyhet szórok. Előmelegített sütőben sütöm (180 Celsiuson) kb. 25 percig, valamivel tovább mint egy sima tésztás muffint (az alma, répa kissé nehezebbé teszi a tésztát, lassabban sül át). Tűpróbával ellenőrzöm.
Ebből a mennyiségből nekem 7 db muffin jött ki. Az adagot bátran lehet duplázni is, mert gyorsan fogy és nagyon puha szaftos muffint kapunk, ami még másnapra is friss marad, nem szárad ki.
Reggelinek is tökéletes!
Jó étvágyat!





1 megjegyzés:

Torma Cauli írta...

Örülök, hogy újra olvashatlak! :-))