2012. november 28., szerda

Ír zserbó - minden napra egy recept


Már több kedves ismerősömnek újságoltam a hírt, hogy beneveztem egy ír receptversenyre a hétvégenként megjelenő The Sunday Times szervezésében. Olyan sütemény vagy édesség receptjét kellett beküldeni, mely nem csak egyik kedvencünk, hanem valamilyen személyes történet is fűződik hozzá. Mivel közeleg a karácsony és  mert még életemben nem sütöttem (ezelőtt) zserbót, így gondoltam meglepem vele a verseny szervezőit. A hagyományos zserbót írtam le, egy nagyon pici csavarral, miszerint kerüljön pár csepp ír whiskey is a töltelékbe (lekvárba). Az ötlet tetszett az újság készítőinek, így 2 hét múlva már egy kisebb zsűri előtt élesben süthetem meg a zserbót és szállhatok versenybe 5 másik társammal együtt. A nyeremény egy konyha (illetve annak tartozékai: sütő, hűtő, gépek stb.), illetve a nyertes receptje bekerül majd az újságba is fotóval együtt. 
Nem szoktam versenyeken indulni, és még igazán nyerni sem nyertem nagyobb dolgot, de most nagyon szeretnék. Örülnék a szuper konyhának, bár szerintem még boldogabb lennék, ha ez a finom magyar desszert bekerülne az ír sajtóba:) Drukkoljatok nekem! 

Addig is kitartóan gyakorolok. Nagymamámmal már készítettünk egy tepsivel, ami nagyon finom lett. Ezt az alap receptet szeretném kicsit variálni mind formát, mind méretet és dekorációt illetően. 


Tegnap este a tésztát tanulmányoztam: milyen vékonyra nyújtsam ki, hány réteg legyen stb. Így a hangsúly most nem a tölteléken volt. Gondoltam egyet és lekvár helyett ezúttal mincemeat került bele. Hogy mi is az a mincemeat kérdezhetitek...A mincemeat nem más mint alma, szárított gyümölcsök (mazsola, kandírozott narancshéj, citromhéj), fűszerek (fahéj, szerecsendió, szegfűszeg), valamilyen töményebb alkohol (pl. brandy) és háj keveréke. Régebben még húst is (vadhúst v. marhahúst) tartalmazott (innen is a neve). Az angolszász országokban igen elterjedt és karácsony táján süteményekbe, kisebb pitékbe is töltik (ennek a neve mince pie).

Mivel nem lesz túl sok időm a versenyen: 30 perc előkészülni (begyúrni a tésztát), és 50 perc a sütésre és befejezésre (csokimázat felkenni, dekorálni), így azt is meg kell fontolnom, mekkora tortát szeretnék sütni. A képen látható egy 20 cm átmérőjű formából készült, aminek a sütési ideje 45 perc volt. Sajnos ez nem fog beleférni, így ma már egy sokkal kisebb formával fogok kísérletezni, és mivel 2 személyes lesz a zsűri, így 2 mini tortácskát készülök majd sütni. 


Ehhez a tortához 20 dkg lisztet dolgoztam össze 10 dkg hideg vajjal, csipet sóval, csipet sütőporral, 40 ml langyos tejben megfuttatott szárított élesztővel (3 g), kevés cukorral és egy tojás sárgájával. Átgyúrtam, majd 5 egyenlő részre osztottam és egyenként kinyújtottam a lapokat. A rétegezéshez diót és az említett mincemeat tölteléket használtam. A tortát 180 Celsius-fokon sütöttem kb. 45 percig. Teljesen hűlni hagytam.
A csokimáz hozzá: 10 dkg étcsoki és egy kevés vaj keveréke volt. (Vízgőz felett megolvasztva). 

Nézzetek be még a héten, jövök majd a további zserbókkal is!:-)

18 megjegyzés:

Bors and Pepper írta...

Hú, annyira megkívántam a zserbót! Lehet én is megsütöm életemben elöször! Nagyon-nagyon drukkolok Neked!

Éva írta...

Hajrá Erika!!! Drukkolok hogy nyerjél! Ez a zserbó nekem nyerő. Sokszor gondoltam már arra hogy tortának elkészítem én is csak félek hogy nem sül át teljesen de ezek szerint minden ok. A tölteléked nagyon finom lehet!

kamrapolc írta...

Nagyon drukkolok Neked Erika! Szerintem ezzel a zserbóval leveszed a zsűrit a lábáról! :-) Megérdemled az a főnyereményt!

hankka írta...

Erika, nagyon drukkolok, hogy megnyerd a versenyt! :) Egyik kedvenc sütink a zserbó, tetszik így, tortaként sütve is! Kíváncsian várom a két kisebb tortádat, hogy milyen lesz! :)

Kovács Janka írta...

Dee jóóóó! Nagyon drukkolok neked! Ez egy csodás süti, biztos imádni fogják:)
Az idő nagyon kevés az elkészítésére, ez hatalmas kihívás lesz. Biztos vagyok benne, hogy megoldod:)

Erika írta...

Nagyon köszönöm kedves lányok:) Aranyosak vagytok, hogy drukkoltok és beszámolok mindenről, ha sikerül majd fényképet is készítek a versenyen:)

Gizi írta...

Nagyon drukkolok Neked, hogy sikerüljön megnyerned a versenyt!!! Csodálatosan néz ki ez a zserbótorta, szívesen megkóstolnám. Biztos vagyok benne hogy a zsűri ilyen finomat még nem evett, na meg az Írek sem.

Nyárikonyha írta...

nagyon jó! első zserbómat én csak pár éve készítettem el, és rájöttem, hogy itt is a belső (is) számít!

Torma Cauli írta...

Hű azanyja... Hajrá Erika! A zserbótól mindig ellágyulok.

Névtelen írta...

Kedves Erika!

Természetesen nagyon drukkolok, hogy sikerüljön.

Talán nem veszed rossznéven, de nem változtatnék a "hagyományos" tölteléken, hiszen az is egy cél, hogy megismertess egy különleges(számukra ismeretlen) magyar sütit.

A mini torta formákat nagyon szerencsés ötletnek tartom, különösen, hogy a kisebb méret miatt lerövidülne a sütési idő.

Megemlítem még, hogy a Daubner Cukrászdában most hengerformájú Zserbót kezdtek árusítani, talán már nincs időd a próbálkozásra, de
érdekes ötlet.

Sok sikert!
T.Éva

Erika írta...

Köszönöm a kedves szavakat!:)

Igen az biztos, hogy a belső is számít a zserbónál és jó lenne szépen prezentálni..

Szia kedves T. Éva: nagyon köszönöm a hozzászólást. Igen, én is a hagyományos tölteléket fogom sütni a versenyen, most csak ezzel szórakoztattam magam, mert nincs itthon annyi baracklekvár, hogy minden napra jusson:)
A hengerformájú nagyon izgalmasan hangzik!

Szofi írta...

Drága Erika, ez a torta valami meseszép és biztos isteni finom is!!
Nagyon drukkolok, érzem, hogy a Tiéd lesz az álomkonyha!!!!

Márti írta...

Nagyon szorítok!!

Vikvi írta...

Nagyon de nagyon szorítok neked. Ez a zserbó pedig szuperül néz ki! Kápráztasd el Őket!!!!

teller-cake írta...

Beállok én is a gratulálók és szurkolók táborába! Nagyon szorítok Neked, ha ez nem veszi le az íreket a lábáról, hát semmi...:)

Marcsi írta...

Erika!
Nagyon-nagyon drukkolok!!!
Várom a képes beszámolót.

Erika írta...

Lányok mindenkinek ezer köszönet a szurkolásért!:)

Kispiskóta írta...

Mit csináltál a hetek alatt keletkező zserbókkal? Ki ette meg?