2012. november 11., vasárnap

Toscatårta- svéd mandulatorta (Rachel Allen)


Toscatårta, ismét egy remek recpet Rachel Cake c. könyvéből. Aranyba kéne foglalni a nevét, mert mióta tőle sütök csak sikerélményem van. Oké nem a legbonyolultabb tortakülönlegességek ezek, de sietős hétköznapokon vagy ráérősebb hétvégéken is nagyon jól szokott esni egy-egy szeletke sütemény. A svédek állítólag karácsonykor eszik ezt a torát. Egyszerű piskótáról van szó, amit a tetejére sült vajas-mandula koronáz meg. Mint a legtöbb piskótánál itt is igaz, hogy még a sütés napján, frissen a legfinomabb. Tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal is kínálhatjuk.


A recept pedig:

Hozzávalók (23 cm átmérőjű kapcsos tortaformához/én 20 centist használtam és így kicsit magasabb lett)
A tésztához:
3 db tojás
15 dkg ( nyírfa)cukor
15 dkg liszt
2 tk sütőpor
2 tk vanília kivonat
3 evőkanál tej
7,5 dkg vaj plusz a tepsi kikenéséhez egy kevés

A tetejére:
5 dkg vaj
10 dkg mandulaforgács
5 dkg (nyírfa)cukor
2 tk liszt
3 ek tej vagy tejszín
1 tk vanília kivonat



Elkészítés:

A vajat egy kisebb lábasban megolvasztom.

A tojásokat a cukorral habosra keverem, bő 5 percig. Beleszitálom a lisztet és a sütőport, majd hozzáadom a vanília kivonatot, megolvasztott vajat és 3 evőkanál tejet. Mindezt jó alaposan összekeverem (fakanállal), majd egy kivajazott és enyhén kilisztezett tortaformába öntöm át.

Előmelegített sütőben sütöm 180 Celsius-fokon (gáz 4) 30-35 percig. Tűpróbát végzek, a tűnek nem kell teljesen szárazon kijönnie, itt ugyanis a sütés még nem fejeződött be. 

A tetejéhez:

A vajat megolvasztom, majd hozzákeverem a vanília kivonatot, mandulát, cukrot, lisztet, és tejet/vagy tejszínt. Még egy percig összeforralom és jól elkeverem ezeket az összetevőket. Lehúzom a tűzről és kicsit hűlni hagyom. Mikor langyos a (majdnem teljesen megsült) torta tetejére porciózom rá ezt a mandulás masszát. 

További 10-15 percig sütöm még a tortát. A mandula szépen megpirul, aranybarna lesz és ez az extra 10-15 perc a tortának is elegendő, hogy teljesen megsüljön.

Hűlni hagyom, majd óvatosan kiemelem a kapcsos tortaformából és szeletelem.


Ugye milyen egyszerű?
Jó étvágyat hozzá!

7 megjegyzés:

Szofi írta...

Egy újabb csodás torta!!Nekem mostmár KELL ez a könyv!!

Kati írta...

Nagyon szép:) És az a mandula a tetején...hm, finom lehet:)

Kovács Janka írta...

Nagyon guszta és valami isteni lehet:)

Emma írta...

de jó lenne egy szelettel! Képzeld még sohasem ettem, csak mindig vágytam rá. Ki fogom próbálni :-)

hankka írta...

Tényleg egyszerű, és igen, fagyival és tejszínhabbal lehet a legjobb, bár ha belegondolok, csak így önmagában is nagyon finom lehet! :)

Vikvi írta...

Nagyon finom lehet. Istenien mandulás :)

wanna írta...

Szép! Biztos finom ez a piskótás variáció is!