2012. november 13., kedd

Zsályás sütőtökleves


A zsályát az ókori görögök és rómaiak a  bölcsesség fűszerének is nevezték. Manapság egyre inkább száműzve van a konyhákból ez a remek fűszer, ami nagy hiba. Húsokhoz, szószokba vagy levesekbe is nagyon finom, kellemes pikáns ízzel gazdagítja az adott ételt. Bánjunk vele csínján, mert egy kevéske is elég a kívánt íz elérése érdekében, igazán karakteres volta kesernyéssé is teheti az ételt. Hűtőben 4-5 napig állnak el a friss levelek. Ha már sárgás színezetet kap, dobjuk ki.

Zsályás sütőtökleves

Hozzávalók 2 személyre:
1 kisebb sütőtök (kb. 1 kg megpucolva)
3 gerezd fokhagyma
kisebb marék friss zsályalevél
zöldségleves alaplé
bors
szőlőmagolaj v. olívaolaj

tálaláshoz tökmag

A sütőtököt megpucolom, felkockázom és előmelegített sütőben sütöm bő 40 percet, majdnem teljesen puhára. (Aki kevésbé szereti édesen a levest, egyenesen főzheti a lábasban is).
Lábasban kevés olajat hevítek és a kinyomott fokhagymagerezdeket jól átforgatom benne, majd a felaprított zsályát is hozzáadom. 1 percig még közepes lángon pirítom, majd hozzáadom a sütőből kivett sütőtököt is. Felöntöm annyi alaplével, hogy éppen csak ellepje a zöldséget és kb. még negyed óráig főzöm a levest. Lehúzom a tűzről és botmixerrel simára pépesítem. Ízlés szerint sózom, borsozom és szerecsendiót is tehetek bele.


Tudtad, hogy...?
A zsálya latin jelentése „gyógyítani”. Franciául toute bonne-nak azaz „minden rendben”-nek nevezik, ami utal arra, hogy errefelé a zsálya bevett kedélyjavító „gyógyfűként” volt ismeretes. Az olaszoknál az általános egészségmegőrzés részeként fogyasztották a zsályát a zsálya antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, jól hat a memóriára, nyugtatja a bél- és idegrendszert, javítja a koncentrációt. 

A zsálya a legrégebben használt és ismert gyógynövény. Haj- és bőrproblémákra is remek megoldást jelent. Gyakran használják parfümökben és kozmetikumokban is, sőt szájvizet is készítenek belőle.

2001-ben az év fűszerévé választotta a Nemzetközi Gyógynövény Szövetség.

Forrás: mindmegette.hu

11 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jól néz ki a levesed. Az igazság az hogy sütőtököt imádom, de még sem levesnek, sem süteménybe nem használtam így az ízét ilyen formán nem ismerem. A zsálya szintén nem egy mindennapi fűszer a konyhában pedig ahogy olvasom sok mindenre jó!Szeretem a gyógynövényeket és használom is teába, de ezek után figyelek hogy ételbe is használjam pld. a zsályát!Köszi!

teller-cake írta...

Óh, már megint okosodtam nálad és persze éhes is lettem azonnal! :))

Kovács Janka írta...

Nagyon guszta lett és gyönyörű a fénykép is:) Jó ötlet zsályával ízesíteni a levest, én csak húshoz használtam eddig...

hankka írta...

Nagyon jó íze lehet a krémlevesednek, és imádnám a tökmaggal megszórva! :)

kamrapolc írta...

Finomságos kis leves4 Jöhetne most egy tányérral ;-)

marisz57 írta...

Nagyon sok blogon tök szezon van.
Lehet, hogy holnap ebédre megfőzöm a levesed. Csak az enyémen nem lesz tökmag, az nincs itthon.

Erika írta...

Éva: köszönöm , csak biztatni tudlak, hogy próbáld ki így levesbe is a tököt, nem bánod meg!

Teller-cake:köszi:)

Szia Janka, köszi szépen. A zsálya tényleg illik ebbe a levesbe :-)

Hankka: köszi!:)

Szia Kamrapolc: köszi:)

Marisz: tökmag nélkül is finom, kis csili paprikát is lehet bele tenni, vagy csak úgy magában is ízletes.

Lilla írta...

Ez aztán pikáns lehet!

Barbi írta...

Blogkóstoló elindult! Sorsolás megtörtént!
http://gesztenyeblog.blogspot.hu/2011/05/dios-csiga.html

A leves isteni lehet, majd kipróbálom zsályával is!! :)

Barbi írta...

http://barbikonyhaja.blogspot.hu/2012/11/blogkostolo-6-sorsolas-megtortent.html#comment-form

Szerintem én valami más linket küldtem, de az sem rossz! :))))

wanna írta...

Szuper leves! A zsálya és a sütőtök nálunk is nagy kedvenc, én még a krumplilevest is zzályával főzöm :)