2012. november 13., kedd

Zsályás sütőtökleves


A zsályát az ókori görögök és rómaiak a  bölcsesség fűszerének is nevezték. Manapság egyre inkább száműzve van a konyhákból ez a remek fűszer, ami nagy hiba. Húsokhoz, szószokba vagy levesekbe is nagyon finom, kellemes pikáns ízzel gazdagítja az adott ételt. Bánjunk vele csínján, mert egy kevéske is elég a kívánt íz elérése érdekében, igazán karakteres volta kesernyéssé is teheti az ételt. Hűtőben 4-5 napig állnak el a friss levelek. Ha már sárgás színezetet kap, dobjuk ki.

Zsályás sütőtökleves

Hozzávalók 2 személyre:
1 kisebb sütőtök (kb. 1 kg megpucolva)
3 gerezd fokhagyma
kisebb marék friss zsályalevél
zöldségleves alaplé
bors
szőlőmagolaj v. olívaolaj

tálaláshoz tökmag

A sütőtököt megpucolom, felkockázom és előmelegített sütőben sütöm bő 40 percet, majdnem teljesen puhára. (Aki kevésbé szereti édesen a levest, egyenesen főzheti a lábasban is).
Lábasban kevés olajat hevítek és a kinyomott fokhagymagerezdeket jól átforgatom benne, majd a felaprított zsályát is hozzáadom. 1 percig még közepes lángon pirítom, majd hozzáadom a sütőből kivett sütőtököt is. Felöntöm annyi alaplével, hogy éppen csak ellepje a zöldséget és kb. még negyed óráig főzöm a levest. Lehúzom a tűzről és botmixerrel simára pépesítem. Ízlés szerint sózom, borsozom és szerecsendiót is tehetek bele.


Tudtad, hogy...?
A zsálya latin jelentése „gyógyítani”. Franciául toute bonne-nak azaz „minden rendben”-nek nevezik, ami utal arra, hogy errefelé a zsálya bevett kedélyjavító „gyógyfűként” volt ismeretes. Az olaszoknál az általános egészségmegőrzés részeként fogyasztották a zsályát a zsálya antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, jól hat a memóriára, nyugtatja a bél- és idegrendszert, javítja a koncentrációt. 

A zsálya a legrégebben használt és ismert gyógynövény. Haj- és bőrproblémákra is remek megoldást jelent. Gyakran használják parfümökben és kozmetikumokban is, sőt szájvizet is készítenek belőle.

2001-ben az év fűszerévé választotta a Nemzetközi Gyógynövény Szövetség.

Forrás: mindmegette.hu

11 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jól néz ki a levesed. Az igazság az hogy sütőtököt imádom, de még sem levesnek, sem süteménybe nem használtam így az ízét ilyen formán nem ismerem. A zsálya szintén nem egy mindennapi fűszer a konyhában pedig ahogy olvasom sok mindenre jó!Szeretem a gyógynövényeket és használom is teába, de ezek után figyelek hogy ételbe is használjam pld. a zsályát!Köszi!

teller-cake írta...

Óh, már megint okosodtam nálad és persze éhes is lettem azonnal! :))

Györgyi írta...

Nagyon guszta lett és gyönyörű a fénykép is:) Jó ötlet zsályával ízesíteni a levest, én csak húshoz használtam eddig...

Hankka írta...

Nagyon jó íze lehet a krémlevesednek, és imádnám a tökmaggal megszórva! :)

kamrapolc írta...

Finomságos kis leves4 Jöhetne most egy tányérral ;-)

marisz57 írta...

Nagyon sok blogon tök szezon van.
Lehet, hogy holnap ebédre megfőzöm a levesed. Csak az enyémen nem lesz tökmag, az nincs itthon.

Erika írta...

Éva: köszönöm , csak biztatni tudlak, hogy próbáld ki így levesbe is a tököt, nem bánod meg!

Teller-cake:köszi:)

Szia Janka, köszi szépen. A zsálya tényleg illik ebbe a levesbe :-)

Hankka: köszi!:)

Szia Kamrapolc: köszi:)

Marisz: tökmag nélkül is finom, kis csili paprikát is lehet bele tenni, vagy csak úgy magában is ízletes.

Seffer Lilla írta...

Ez aztán pikáns lehet!

Barbi konyhája írta...

Blogkóstoló elindult! Sorsolás megtörtént!
http://gesztenyeblog.blogspot.hu/2011/05/dios-csiga.html

A leves isteni lehet, majd kipróbálom zsályával is!! :)

Barbi konyhája írta...

http://barbikonyhaja.blogspot.hu/2012/11/blogkostolo-6-sorsolas-megtortent.html#comment-form

Szerintem én valami más linket küldtem, de az sem rossz! :))))

wanna írta...

Szuper leves! A zsálya és a sütőtök nálunk is nagy kedvenc, én még a krumplilevest is zzályával főzöm :)