2012. november 30., péntek

Dilemma a zserbó körül


Zserbóval fekszem, zserbóval kelek, sőt még azzal is álmodtam az éjszaka. Mióta elkezdtem a kísérletezést a versenyre pár kiló is felcsúszott. Ma reggel férjemet egy nagy adag felszeletelt tortával küldtem a munkába, ne csak én egyem, teszteljék le ott is. Az első torta után viszonylag elégedett voltam, mert ízre nagyon finom lett, igaz, hogy a nagy napon majd hagyományos baracklekvárral fogom készíteni (hisz ez a recept tetszett meg a zsűrinek is)...Viszont férjem szerint a mincemeat verzió lenne a nyerő, és ez közelebb áll az írek ízléséhez is. De akkor az már nem is igazi zserbó nem igaz? Bár mi sem példázná jobban az ír-magyar barátságot mint egy fúziós zserbó torta...

Dióval és gyöngyökkel díszítve, vajon mennyire giccses ez így?
Azután ott van az idő dilemmája is. Másfél óra áll majd rendelkezésre, ami alatt éppen csak  megsül majd a torta, csokimáz éppen csak annyira fog megdermedni, hogy már lehet majd vágni, de még nem szép, kemény. Díszíteni ezért nagyon minimálisan tudom, mind az idő miatt és egyáltalán....milyen legyen a díszítés? Ha bemegyünk egy magyar cukrászdába és kérünk egy szelet zserbót, akkor az esetek többségében azon ugye semmilyen körítés nincs. Úgy finom ahogy van, és ha az ember lánya karácsonyra süti akkor legtöbbször még a tortaformával sem bajlódik, hiszen egyszerűbb is tepsiből felvágni. Ez viszont egy főzőverseny, itt biztosan elvárt egy kis plusz, valami amitől majd kitűnik a többi versenymű közül.
Arra gondoltam, hogy egész diószemek mindenképpen legyenek rajta, hiszen ha valami ehető dologgal díszítem, akkor kizárólag olyasmivel, ami már alkotóelemként benne van. Vettem a boltban fújható aranyport is, amit mondjuk saját használatra sosem alkalmaznék, de vajon jó lenne-e most az egész tortát egy picit lefújni vele, hogy csak éppen megcsillanjon rajta? Vagy fújjak le vele egy-egy diószemet?

Ízre nagyon finom lett, de a csoki temperálását még gyakorolni kell!
A méretét tekintve tisztázódott bennem a kérdőjel, nem lesz időm arra, hogy mondjuk kettő kisebb mini tortát készítsek, mert ezek majdnem annyi idő alatt sülnek meg mint a nagyobb és több velük a munka.
Ugyanígy nem jut idő mondjuk kisebb csillagok kiszaggatására (a zserbó tésztájából). Ez is elvetve.

Ez lett a mini formából, itt nem figyeltem a mázra sem, csak a formát, méretet akartam kipróbálni
A tegnapi csokiszószba öntöttem pár csepp Baileys krémlikőrt, finom aromát kapott tőle, de John szerint bátrabban is önthettem volna. Ezen mondjuk nem múlik.

A mai nap olyan étcsokit fogok ráolvasztani ami narancsos ízű. Ha így ízlene, akkor mondjuk díszítésként beleférne-e a tetejére egy kis kandírozott narancsszelet?

Mennyi kérdés.... Még bő egy hetem van rá, hogy ezeket letisztázzam.
Várok a tökéletes zserbó születésére...
Addig is nagyon szépen köszönöm mindenkinek az ötleteket, javaslatokat! Kérlek Titeket, hogy itt osszátok meg velem, Nektek mi a tapasztalatotok, milyen összetevőt, díszítést használnátok a helyemben?

Megkínálhatok valakit egy szelettel?:-)
U.i: azt tudni kell, hogy itt Írországban a dió és a darált dió igazán ritkaságnak számít. Pl. boltokban lehet kapni mondjuk sütéshez darált mandulát, vagy egészben mandulát, és ritkábban dióbelet is, na de darálva soha. Nem is használják, nekik nagyon receptjük sincs ezzel. Nem úgy mint a magyar háziasszonyok, karácsony táján biztosan rengeteg dió fogy el. A magyar boltban sem kapni darálva, csak a Dejó (angolul Wellnut) nevű rettenetet, amivel pl. ez a fenti torta is készült, hiszen valamivel gyakorolnom kell.

19 megjegyzés:

Vikvi írta...

Tényleg sok kérdés :) De szerintem: Én csak diót fújnék le arannyal, szerintem pedig éppen azzal foghatnád meg a zsűrit, hogy nem a megszokott, szájízük szerint készíted. Vagyis én maradnék a hagyományosnál, nem a mincemeat-et választanám, főleg ha ilyen kevés diót használnak. Viszont a csoki variálása nagyon jó lehet, akár a naranccsal, akár a likőrrel. És akkor mehet a narancs díszítés, az mutatós. Viszont a likőr mellett meg az szól, ha azt használod akkor egy enyhe zöldes "íres" díszítés is mehetne rá ami szintén feldobná. Ne izgúlj!!! Szerintem nagyon sokan szorítunk neked :)

Flóra írta...

Nagyon szurkolok majd neked!:)
Én is a hagyományos receptnél maradnék.:)

undercover írta...

Én viszont ellentmondanék Vikvinek, azon az alapon, hogy 30-nál több éve dolgozom külföldiekkel, és megyük velük enni. A verseny nem arról szól, hogy a mi izlésünket erőltessük a zsűrire és majd az írek felkiáltanak, hogy de finom ez a magyar süt, mert ez nem működik. A verseny arról szól, hogy neked kellene megnyerned, és akkor az ő ízlésük szerintire kell alakítani! Ha nekik a mincemeat jön be jobban, ám legyen! Nem az számít, hogy én mit szeretek, a tejcsokit vagy az étcsokit, hanem az, hogy NEKIK mi jön be. Így inkább a férjed és kollégái ízlése után menj ízben és diszítésben is, ne a magyar tanácsadók után. Hajrá, hajrá, drukkolok neked!

Kovács Janka írta...

Jajj Te szegény! Nem lennék most a helyedben. A narancs jó ötlet. Én most sütök diós bejglit és a töltelékét bolondítottam meg naranccsal, nagyon jól illik hozzá,a zserbóhoz is fog szerintem. Sőt egy kevés Grand Marnier is mehetne a csokiöntetbe. Így kandírozott naranccsal és pirított dióval csodásan díszíthetnéd, esetleg csokiforgáccsal még. Sok sikert! Jó döntés, hogy csak egyet készítesz!

Angelocska írta...

Idevele ebben az állapotában :)

trollanyu írta...

Rég jártam nálad Erika, most meg ennyi kérdéssel támadsz le:) Szerintem az egyszerűbb mindig jobb, de persze lehet bele kis plusz csavart vinni, az nem árt neki:) Én is csak a diót fújnám le arannyal, nem az egész tortát, az nagyon elegáns lene. A Bailey's az mindenhez jó, nem árthat neki, és talán akkor kicsit az írek ízlésének is jobban megfelel. Szerintem meg fogod találni az arany középutat, ami attól még magyar zserbó marad:) Sok sikert a versenyhez:)

Éva írta...

Elmondom amit gondolok és Te úgy is azt csinálsz ami neked a jó. Én maradnék a hagyományos formában nem tortának elkészítve, baracklekvárral és fél szem diókat /nem negyed, mert amit most tettél fel az csak negyed!/ és legfeljebb a dió szemeket cukormázban megpirítanám. Szeletelésnél ferdén hosszúkásra vágnám! Sok sikert, ami nem fogy el a próbálkozásaid közben nyugodtan csomagold be és küldöm a postacímemet!:-))

nempiskóta írta...

Ha narancsos csokit választasz, a baracklekvárt keverd össze egy kis narancslekvárral, a zserbó tésztájába meg reszelj egy kis narancshéjat, szorítok!

hankka írta...

Mennyi jó tanács, és mennyi variációja az alap zserbónak! :) Egyébként én is maradnék a hagyományos változatnál, tehát lekvárral, dióval, tortaként sütve, a díszítéshez pedig szintén csak a diót aranyoznám! :) Már az első tortádnál is akartam mondani, hogy szívesen lennék most nálatok kísérleti nyúl! :)

Erika írta...

Köszönöm mindenkinek az eddig javaslatokat, nyugodtan írjatok még!:) Okosodom!

Mariann N. Hopkins írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Mariann N. Hopkins írta...

En maradnek az eredeti magyar receptnel, amit kivalo minosegu ir alapanyagokkal tennek meg unnepibbe. Par otlet:
- vaj: "Kerry Gold real irish butter"
- diotoltelekbe dupla alkoholt tennek: Bailey's and apricot brandy osszekeverve - elvegre az irak az alkohol szereteterol is hiresek :)))
- csokibevonat: "butlers irish cream truffels"
Vegul, egy szep zold szinu abroszon talalhatnad az elkeszult gyonyoru alkotasaidat!
sok sikert, es szurkolunk!!!

M&M írta...

Sziasztok! Szia Erika!
Nekem az jutott eszembe azzal kapcsolatban, amit Éva írt, hogy én is úgy tálalnám, hagyományos formában sütve, ferdén szeletelve, csillagot mintázva a süti szeletekből. Ugyanis ez elég tömény, ütős süti, ha megpróbálnak lenyomni a torkukon egy egész szelet tortát, nem biztos, hogy menni fog. (Biztos, nagyon finom lesz, de külföldi gyomor...) Hiszen nincsenek hozzá szokva. Én tuti kóstolót adnék nekik. Persze, ne legyen azért épp egy falat, de ne legyen nagy szelet. Nem tudom, sikerült-e elmenned a boltba, amit belinkeltem FB-n, de nagyon érdemes. Ott vehetnél egy szép alátétet is a sütiszeleteknek pl. piros - metál színűt, rajta a csokis szeletek és az arany diókkal a tetején. :)
Puszi, szorítok!
Ági

Névtelen írta...

Kedves Erika!
Drukkolok Neked!!
Díszítéshez a véleményem: a kevesebb néha több!! Sok sikert: Nóra

Szofi írta...

Erika, csak ámulok-bámulok a sok szép zserbón, holnap fel is ülök egy Ryanairra London-Dublin-London útvonalon és megyek zserbót tesztelni :D
Nekem nagyon tetszett, amit Janka írt fentebb, hogy Grand Marnier-vel megbolondítani, szerintem a Bailey's viszont egyáltalán nem passzol hozzá.
Szerintem szép lenne kandírozott narancskarikákkal díszíteni, aminek a közepükbe egy fél dió kerülne!!!
Drukkolok, várom a folytatást :)

Márti írta...

Szerintem is,díszítésnek fél dió amire rátenném a csillámport,a likőrt én kihagynám, maradnék az eredeti receptnél, ettől egyedi.

teller-cake írta...

Hűűű, ha még van egy kis türelmed: narancshéjat a baracklekvárba is reszelhetsz-így mehet a kandírozott narancs díszítés, Grand Marnier meg mehetne a csokiba-így meglesz az ír beütés is. És én is csak a fél diókat aranyoznám. Sok sikert! :)

Katesz írta...

Szerintem diszitesnek a kandirozott narancs lenne a nyero, es en ha diot is hasznalnek diszitesnek, akkor esetleg daralt formaban tennem a tortara ugy, hogy kivagnek papirbol valami szep format es kore-/beleszornam a diot.

Erika írta...

Nagyon köszönöm az eddigi javaslatokat!:) Még nehezebb a döntés, de már alakul a süti. Ma a csokiszószt gyakorolom:)Szép napot mindenkinek!