Nem szoktam versenyeken indulni, és még igazán nyerni sem nyertem nagyobb dolgot, de most nagyon szeretnék. Örülnék a szuper konyhának, bár szerintem még boldogabb lennék, ha ez a finom magyar desszert bekerülne az ír sajtóba:) Drukkoljatok nekem!
Addig is kitartóan gyakorolok. Nagymamámmal már készítettünk egy tepsivel, ami nagyon finom lett. Ezt az alap receptet szeretném kicsit variálni mind formát, mind méretet és dekorációt illetően.
Tegnap este a tésztát tanulmányoztam: milyen vékonyra nyújtsam ki, hány réteg legyen stb. Így a hangsúly most nem a tölteléken volt. Gondoltam egyet és lekvár helyett ezúttal mincemeat került bele. Hogy mi is az a mincemeat kérdezhetitek...A mincemeat nem más mint alma, szárított gyümölcsök (mazsola, kandírozott narancshéj, citromhéj), fűszerek (fahéj, szerecsendió, szegfűszeg), valamilyen töményebb alkohol (pl. brandy) és háj keveréke. Régebben még húst is (vadhúst v. marhahúst) tartalmazott (innen is a neve). Az angolszász országokban igen elterjedt és karácsony táján süteményekbe, kisebb pitékbe is töltik (ennek a neve mince pie).
Mivel nem lesz túl sok időm a versenyen: 30 perc előkészülni (begyúrni a tésztát), és 50 perc a sütésre és befejezésre (csokimázat felkenni, dekorálni), így azt is meg kell fontolnom, mekkora tortát szeretnék sütni. A képen látható egy 20 cm átmérőjű formából készült, aminek a sütési ideje 45 perc volt. Sajnos ez nem fog beleférni, így ma már egy sokkal kisebb formával fogok kísérletezni, és mivel 2 személyes lesz a zsűri, így 2 mini tortácskát készülök majd sütni.
Ehhez a tortához 20 dkg lisztet dolgoztam össze 10 dkg hideg vajjal, csipet sóval, csipet sütőporral, 40 ml langyos tejben megfuttatott szárított élesztővel (3 g), kevés cukorral és egy tojás sárgájával. Átgyúrtam, majd 5 egyenlő részre osztottam és egyenként kinyújtottam a lapokat. A rétegezéshez diót és az említett mincemeat tölteléket használtam. A tortát 180 Celsius-fokon sütöttem kb. 45 percig. Teljesen hűlni hagytam.
A csokimáz hozzá: 10 dkg étcsoki és egy kevés vaj keveréke volt. (Vízgőz felett megolvasztva).
Nézzetek be még a héten, jövök majd a további zserbókkal is!:-)
18 megjegyzés:
Hú, annyira megkívántam a zserbót! Lehet én is megsütöm életemben elöször! Nagyon-nagyon drukkolok Neked!
Hajrá Erika!!! Drukkolok hogy nyerjél! Ez a zserbó nekem nyerő. Sokszor gondoltam már arra hogy tortának elkészítem én is csak félek hogy nem sül át teljesen de ezek szerint minden ok. A tölteléked nagyon finom lehet!
Nagyon drukkolok Neked Erika! Szerintem ezzel a zserbóval leveszed a zsűrit a lábáról! :-) Megérdemled az a főnyereményt!
Erika, nagyon drukkolok, hogy megnyerd a versenyt! :) Egyik kedvenc sütink a zserbó, tetszik így, tortaként sütve is! Kíváncsian várom a két kisebb tortádat, hogy milyen lesz! :)
Dee jóóóó! Nagyon drukkolok neked! Ez egy csodás süti, biztos imádni fogják:)
Az idő nagyon kevés az elkészítésére, ez hatalmas kihívás lesz. Biztos vagyok benne, hogy megoldod:)
Nagyon köszönöm kedves lányok:) Aranyosak vagytok, hogy drukkoltok és beszámolok mindenről, ha sikerül majd fényképet is készítek a versenyen:)
Nagyon drukkolok Neked, hogy sikerüljön megnyerned a versenyt!!! Csodálatosan néz ki ez a zserbótorta, szívesen megkóstolnám. Biztos vagyok benne hogy a zsűri ilyen finomat még nem evett, na meg az Írek sem.
nagyon jó! első zserbómat én csak pár éve készítettem el, és rájöttem, hogy itt is a belső (is) számít!
Hű azanyja... Hajrá Erika! A zserbótól mindig ellágyulok.
Kedves Erika!
Természetesen nagyon drukkolok, hogy sikerüljön.
Talán nem veszed rossznéven, de nem változtatnék a "hagyományos" tölteléken, hiszen az is egy cél, hogy megismertess egy különleges(számukra ismeretlen) magyar sütit.
A mini torta formákat nagyon szerencsés ötletnek tartom, különösen, hogy a kisebb méret miatt lerövidülne a sütési idő.
Megemlítem még, hogy a Daubner Cukrászdában most hengerformájú Zserbót kezdtek árusítani, talán már nincs időd a próbálkozásra, de
érdekes ötlet.
Sok sikert!
T.Éva
Köszönöm a kedves szavakat!:)
Igen az biztos, hogy a belső is számít a zserbónál és jó lenne szépen prezentálni..
Szia kedves T. Éva: nagyon köszönöm a hozzászólást. Igen, én is a hagyományos tölteléket fogom sütni a versenyen, most csak ezzel szórakoztattam magam, mert nincs itthon annyi baracklekvár, hogy minden napra jusson:)
A hengerformájú nagyon izgalmasan hangzik!
Drága Erika, ez a torta valami meseszép és biztos isteni finom is!!
Nagyon drukkolok, érzem, hogy a Tiéd lesz az álomkonyha!!!!
Nagyon szorítok!!
Nagyon de nagyon szorítok neked. Ez a zserbó pedig szuperül néz ki! Kápráztasd el Őket!!!!
Beállok én is a gratulálók és szurkolók táborába! Nagyon szorítok Neked, ha ez nem veszi le az íreket a lábáról, hát semmi...:)
Erika!
Nagyon-nagyon drukkolok!!!
Várom a képes beszámolót.
Lányok mindenkinek ezer köszönet a szurkolásért!:)
Mit csináltál a hetek alatt keletkező zserbókkal? Ki ette meg?
Megjegyzés küldése