2010. április 30., péntek

Helló Croque Madam!







Végre itt a hétvége, ráadásul 3 napos hosszú kivitelben (május első hétfője munkaszüneti nap, ún. , Bank Holiday' itt a Zöld Szigeten.)
A vasárnapi lustálkodás- brunch- magazinolvasás szentháromságot semmi sem törheti meg. Amíg John újságért szalad én percek alatt francia bisztró hangulatot teremtek a konyhában és Croque Monsieur hölgy változatát, Croque Madame-ot készítek. A Croque Monsieur nem más mint sonkás-sajtos melegszendvics, Croque Madam pedig annak tükörtojással ,megkoronázott' párja. Nemes egyszerűsége mögötti apró nünanszok teszik ezt az eredetileg Párizsból származó kávéházi ételt a hétvégi reggelik oly szívesen látott vendégévé .

Hozzávalók 2 személyre:
Bechamel mártás, amely egy evőkanál vajból, egy evőkanál lisztből, 2 dl tejből, sóból, borsból es frissen őrölt szerecsendióból áll.
4 vastagabb szelet kenyér
2 szelet jó minőségű sonka
Dijoni mustár
vaj
Gruyère sajt vagy emmentáli
2 tojás

Először a Bechamel mártást készítem el. (Lustaságból sokáig kihagytam a szendvicsekből, de megéri a fáradozást mert maximum 5 perc alatt elkészül és, ha betartjuk a 2 fontos alapszabályt, azaz folyamatosan keverjük és közepes lángon főzzük, hipp-hopp kész ez a nem is olyan bonyolúlt mártás.)
Tehát megolvasztom a vajat hozzáadom a lisztet, és megállás nélkül keverem míg csomómentes nem lesz, és még utána sem állok le, hanem fokozatosan öntöm hozzá a tejet, vigyázok le ne égjen, ezért csak közepes hőfokra kapcsolom a főzőlapot. Forrástól számítva még kb. 2 percig kevergetem, majd ha szép sima, csomómentes jöhet hozzá egy kis só, frissen őrölt bors, szerecsendió.

A kenyerek mindkét oldalát vajjal kenem meg. Két szelet köze rakom a sonkát, egy kis Dijoni mustárt és reszelt Gruyère sajtot, vagy emmentálit. Felhevített serpenyőben a félig kész szendvicsek mindkét oldalát aranysárgára sütöm (kb. 1-1perc), majd az előbb elkészült Bechamel mártással kenem meg a legfelső szeletet, amire még extra szelet sajtot is reszelek. Végezetül a kisütött tükörtojással koronázom meg fejedelmi reggelimet. A kávé is lefőtt ezalatt, happy days...

5 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

Nagyon profi vagy, Julie!

Erika írta...

:D

Unknown írta...

most már mindig csak ebéd előtt közvetlen nézem meg amit írsz :)
csorog a nyálam!!

Zitussh írta...

Ez a kedvenc posztom :)
És már vagy egy hete azon gondolkozom, hogy azok a mini kakaóscsigák igazika, vagy csak festettek az alátéten?!?! :)

Erika írta...

Hehe, csak festettek Madamme..csak,hogy gusztusos legyen a kaves-alatet;))