2011. november 9., szerda

Karácsonyi készülődés III.


Gyömbéres emberkék (Gingerbread People)

Ki ne ismerné a mézeskalács angyalkákat, szivecskét, csillagot? A következő recept hasonlóan készül csak nem fahéjjal, hanem gyömbérrrel, méz helyett pedig cukorszirup kerül a tésztába.

Hozzávalók:
150 gramm (szobahőmérsékletű) vaj
80 gramm barna nádcukor
1 tojás sárgája
350 gramm liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
4 teáskanál őrölt gyömbérpor
2 evőkanál cukorszirup (Golden Syrup)

Díszitéshez:
Mini Smarties
100 gramm olvasztott csoki

A vajat és cukrot krémesre keverjük (kézi habverővel), majd beledolgozzuk a tojásnak csak a sárgáját, a szódabikarbónát, gyömbérport, és lisztet. A picik segíthetnek a lisztet a tálba szitálni. Először morzsásabb tésztát kapunk, ezért adagoljuk hozzá a kb. 2 evőkanál ragacsos cukorszirupot. Kézzel összedolgozzuk. (Ha túl morzsás lenne még egy kis vajat vagy szirupot adjunk hozzá. Omlós-vajas tészta állagú masszát kapunk.) Sodrófával kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk ki a tésztát (lisztezett felületen).
Sütőpapírral bélelünk ki egy jó nagy tepsit. A tésztából emberkéket szaggatunk ki és óvatosan a tepsire helyezzük. Spatulát is használhatunk, hogy nehogy baleset érje őket és leszakadjon kéz-fej-láb. A gyerekek a mini Smarties drazsékat az emberkékre biggyeszthetik (gombnak).

Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 10-15 percig. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd csokit olvasztunk (kb. egy tábla) és hajat, szemet, szájat varázsolunk nekik. Ezt az ügyesebbek megtehetik fogpiszkálóval vagy kiskanállal, de nagy segítség lehet egy erre a célra kialakított írókás tubus vagy tölcsér. A feldíszített emberkéket addig hagyjuk a tepsin, amíg a csokiszósz is megszárad rajtuk. Sütis dobozban napokig is eláll.

2 megjegyzés:

Petra írta...

Ó, de kis helyesek! Kezd megjönni a karácsonyi hangulatom. :)

Erika írta...

Koszi Petra!:) Van amelyiket baleset erte, az szomoru fejet vag:)) De amugy fincsi volt mind!