2012. december 13., csütörtök

Az írek aprósüteménye: Mince Pie


Mince Pie az íreknél olyan mint a magyarok ünnepi asztalán a bejgli vagy a zserbó. Népszerűsége több évszázada töretlen már. Ha pontosítani szeretnék, akkor angol eredetű süteményről van szó, melyet jellemzően karácsony táján fogyasztanak. Édes omlós-vajas tésztából formált kosárkában bújik meg a mincemeat töltelék (mazsola, kandírozott gyümölcsök, naranccsal, szesszel és faggyúval összefőzve.)

Ismét egy olyan ételről van szó, melynek magyar fordítása nem létezik, így megint csak maradok az angol elnevezésénél.

Ha van otthon házi készítésű mincemeat töltelékünk, akkor egyszerű a dolgunk. Ha nincs, akkor sem kell elkeseredni, mert egy korábbi bejegyzésben összefoglaltam milyen könnyen elkészíthető. Akinek ez mondjuk túl macerás, nyugodtan próbálkozzon pl. egy finom mazsolalekvárral, melyet a napokban olvastam Pixie Pie blogján. Szerintem hasonló ízhatást érhetünk el vele.


Hozzávalók 12 db-hoz:

A tésztához:
165 g liszt 
25 g darált mandula
120 g hideg vaj
55 g cukor
1 tojás

A töltelékbe:
kb. 35 dkg mincemeat keverék

A lisztet egy tálba szitálom, belekockázom a hideg vajat, hozzáadom a cukrot, darált mandulát, felvert tojást és mindezt alaposan puha tésztává gyúrom össze. Fóliával körbetekerem és a hűtőbe teszem egy picit hűlni. (Kb. fél órára-órára).

Amikor eleget hűlt a tésztám, kiveszem és lisztezett felületen vékonyra kinyújtom (2-3 mm vastagságúra). 
Muffin tepsit vajazok ki és a kinyújtott tésztából köröket szaggatok ki (kb. 10 cm átmérőjüket), hogy a kis lyukak alját és oldalát is befedje. Tetszőleges mennyiségű tölteléket porciózok bele, ki hogy szereti. 
Tetejére a megmaradt tésztából csillagokat szaggatok ki.

Előmelegített sütőbe tolom (200 Celsius-fok, gáz 6-os fokozat) és 20-25 perc alatt ropogósra sütöm benne a kis kosarakat. Hűlni hagyom, majd óvatosan kiemelem őket a tepsiből.

Melegen vagy langyosan a legfinomabb és nyugodtan próbáljuk ki  frissen felvert tejszínhabbal is! Garantáltan nem tudjuk abbahagyni, és ezután már csak ezt kívánjuk a zserbó/bejgli mellé (nem helyett persze) az ünnepi asztalra.



Tudtad, hogy a mince pie eredete egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor a keresztes hadjáratból hazaérkezett lovagok magukkal hoztak nagyon sok közel keleti receptet is? Az ekkortájt elkészített mincepie még húst is tartalmazott (marhát pl.) és karácsony tájékán fogyasztották (karácsonyi pitének is hívták több helyen.) Az angol polgárháborúban e pitének a fogyasztása a puritánok rosszallását váltotta ki, szúrósan vonták össze szemöldöküket mindenre, mely a katolikus egyház bálványimádatát szolgálta. 
Szegény pite erről mit sem tehetett, de aztán mégis egyre édesebbé vált nem csak a Viktoriánus érában, hanem összetevőiben is. 
A régi idők receptjei 13 összetevőt írnak le, mely szintén a keresztény valláshoz köthető, hiszen ezzel is szimbolizálták Jézust és a 12 apostolt. Manapság már senki nem tartja ezt igazán számon, akárhány elemből is álljon az egyik legnépszerűbb édességnek számít az angolszász országokban.

Ti fel tudjátok sorolni a 12 apostolt (fejből)?


Inspiráció: Paul Hollywood

11 megjegyzés:

Anazar írta...

Én is a csillaggal díszített változatot kedvelem. Remekül néz ki, küldhetnél belőle :_O)

trollanyu írta...

Évek óta nem ettem ilyet, házit meg még sosem:) Finom tényleg, jó tömény a töltelék, de modjuk egy jól megtöltött zserbó vagy bejgli sem egy könnyed darab:) Nem tudom fesorolni a 12 apostolt így kapásból:)

chriesi írta...

Minden évben eltervezem, hogy klasszikus angol karácsonyi fogások lesznek, talán idén...meglátjuk! :)

Seffer Lilla írta...

Nagyon helyes süti lett. Igazán felkeltett az érdeklődésemet ez a recept, talán lesz majd időm az elkészítésére.

Erika írta...

Anazar: köszi, nekem nem maradt elég tészta hogy befedjem teljesen, de szerintem is ez jobban néz ki:) Küldök szívesen:)

Trollanyu: én sem tudom felsorolni:)

Szia Noémi: ezt érdemes kipróbálni:)

Csilla: láttam ma a poharas finomságodat, de még talán lesz időd vagy ha nem jövőre..:)

Hankka írta...

Nagyon mutatós, ránézésre is olyan igazi karácsonyi sütemény, nagyon finom lehet! :) Szégyellem, de én sem tudom kapásból felsorolni a 12 apostolt! :(

Hankka írta...

Nagyon mutatós, ránézésre is olyan igazi karácsonyi sütemény, nagyon finom lehet! :) Szégyellem, de én sem tudom kapásból felsorolni a 12 apostolt! :(

Erika írta...

Köszi Hankka:)

Erika írta...

Köszi, felírtam a listámra!:)

Emi írta...

Régóta hallgatkozok, hogy mi az a mince pie? Utána persze nem néztem, csak pillogtattam nagyokat, hogy milyen lehet az az őrölt husos pite. De megkóstolásra sem szánta magam .Tőled viszont felvilágosodtam és be is szereztem egy dobozzal.Az előző mince pie-os bejegyzésedben valahogy átugrottam, hogy szesz is van a töltelékben. Éreztem én, hogy valami gyanúsan alkoholos íze van és az biztosan nem a faggyútól:)) Házilag biztosan finomabb. Egy belőle bőven elég volt egyszerre:))

Erika írta...

Erika, Emi :köszi!:) Emi, igen ez elég tömény, szóval 1-2 falatka is bőven elég belőle:)