2012. december 4., kedd

Zserbó update

Sziasztok kedves Olvasók,


Nagyon köszönöm mindenkinek a sok-sok ötletet, és kritikát is a zserbót illetően. Számba vettem minden egyes javaslatot és zserbó szeletet is és kezd körvonalazódni a versenyre szánt darab. Ma már sikerült elfogadható csokiszószt produkálnom, mely inkább egyfajta ganache, mert fele tejszín fele étcsoki keverék és eddig ez működni látszik. Kést is eldobtam és nem lapítgatom rajta a szószt, csupán majdhogynem forrón öntöm a tortára, csurog le az oldalán és mindenhol szép fényes marad.
Maradok a tortaformánál, sokan javasoltátok, hogy legyen sima tepsiben. Igaz ám, hogy szörnyen laktató és tömény desszert ez, de majd kisebb szeleteket fogok felvágni a zsűrinek. Úgysem fognak belakmározni belőle, hiszen 5 másik munkát is meg kell kóstolniuk.
A díszítés nagyjából ezt a minimalista vonalat fogja követni, vagyis, hogy a tetejére szórok egy kis durvábbra morzsolt dióbelet és pár szem fél diót lefújok arannyal és a közepére illesztem. Gyöngyök, kandírozott narancs elvetve. Jó ötlet mondjuk a narancs is, de talán majd itthon családnak megsütöm azt a verziót.

A napokban tartott közvélemény-kutatásból kiderült az íreknek bejön a zserbó! Így ahogy van, jó sok dióval. Különlegesnek tartják és a legtöbben még ehhez hasonlót sem ettek nemhogy ilyen finomat:-) Az ír gyerekek többsége viszont meg sem akarta kóstolni. Ebből is látszik, hogy Abi ereiben nem csak ír vér csörgedezik, mert ő bizony már reggelire is a pulton lévő zserbóra mutogat. Imádja, falja, anyja lánya.

A képen látható verzió csak 3 lapból áll. Ezt is kipróbáltam, így egy kicsit rövidebb lett a sütési idő, de valamivel alacsonyabb is a torta. Szerintem maradok az 5 laposnál, igaz ugyan hogy nagyobb kihívás, ügyesebbnek is kell lenni, mert a vékony lapok könnyen törnek, de talán a versenyen mutatósabb.

A lekvár kérdésre is hamarosan pont kerül. Nehéz finom barackízt találni a boltokban. Próbálkoztam minden verzióval.

Ha még nem unjátok, nézzétek meg hol  tartok most:



Mindenkinek kellemes adventi készülődést, izgalmas recepteket, stresszmentes vásárlást kívánok szeretettel:

Erika :-)

18 megjegyzés:

trollanyu írta...

Még nem unom, egyik kedvencem, régen anyukám mindig ezt sütötte, de most már nekem kell. A tortaforma mindenképpen elegánsabb, biztos nagy sikered lesz, én szorítok:)

Mariann N. Hopkins írta...

Nagyon tetszik ez a diszites, semmi csicsa, egyszeruen elegans!
Az nem derult ki, hogy hogyan fogod vegul "iresiteni" a tortacskakat...
Remelem, sikerul a megfelelo lekvart is kivalasztanod. Nem gondoltal arra, hogy fozol egyet? Bar az problemas lehet, mert sargabarack gondolom nem terem ilyenkor az ireknel. :P

Pixie Pie írta...

Szerintem gyönyörű! Nekem tetszik ez a rusztikus díszítés is. Drukkolok nagyon!

undercover írta...

És ha "köztes" megoldást választanál 4 lappal? AZ esetleg nem lenne kevesebb idő?

Györgyi írta...

Szerintem ez így tökéletes, ahogy van! Küldjünk baracklekvárt???

Kati írta...

Erika, nektek is áldott készülődést:) Szerinem már így is nagyon szép ez a torta:) Régebb én sem voltam oda a diós sütikért, de most már kifejezetten szeretem őket. Én nem nagyon tudok hozzászólni a zserbóhoz, mert mi nem nagyon szoktuk sütni, de nekem tetszik így torta változatban, minimalista diszítéssel:)
Szorítok neked:)

Planet Susannia írta...

Nagyon klasszul néz ki!!!
Hajrá!

Erika írta...

Trollanyu:köszi szépen. Én is most álltam csak neki sütni, még ezelőtt sosem készült nálam zserbó:)

Szia Mariann N. Hopkins: jogos a kérdés:)Kuoaknyi Jameson megy majd a választott lekvárba, szóval a töltelékbe lesz egy kevés Írország:) Igen, most tettem fel a kérdést a szervezőknek, hogy vihetek-e főzött, saját készítésű lekvárt és zöld utat kaptam!:)

Pixie: nagyon köszi és a sok ötletet is!

Undercover:ma 4 lappal tesztelem! Nagyon köszi!!

Szia Janka: jaj de kedves vagy:) Köszönöm szépen, még egy helyet kipróbálok lekvárügyben és most írt itteni barátnőm hogy neki van baracklekvárja, tud még adni ha kell:)

Kati: köszi szépen!:)

Susannia: nagyon köszi!:)

Márti írta...

Én nem unom :) csak így tovább, egyre tökéletesebb!

Tselszi írta...

Nagy zserbo rajongo vagyok en is,de meg sosem sutottem,igy egyutterzek veled es nagyon drukkolok!
Ez a diszites tetszik legjobban a diodarabkakkal es kozepen az aranyozott fel diocskakkal.A csokimazad is csodas lett itt,szep fenyes es egyenletes!
csak igy tovabb! :)
es ne aggodj a 4 vagy 5 lapos miatt,szerintem ez mar igy is nyero! :)
Edes a kislanyod ,hogy mar reggelire is ezt enne! :))

Hankka írta...

Egyre tetszetősebb a zserbód, tényleg nagyon szép így a máz! :) És a díszítés is tökéletes, nagyon mutatós és tuti nagyon finom is! :)

Aniko írta...

Erika! Én mostmár úgy meszerettem ezt a zserbót, hogy azonnal sütök egyet. Már szanaszét csorog a nyálam....
Ügyes vagy! Drukkolunk!

Seffer Lilla írta...

Azt hiszem bűnbe viszel ezekkel a zserbókkal. Egyik szebb mint a másik. Nagyon izgulok érted vasárnap! Remélem, hogy a zsűrinek is annyira tetszeni fog mint nekünk!

Erika írta...

Nagyon köszönöm mindenkinek! Nem is tudjátok, milyen sokat számít,hogy drukkoltok majd! :) Köszönöm, köszönöm!

wanna írta...

Ez szerintem már tökéletes!!

Eszter írta...

Ó hát ha én ezt tudom, hogy ILYEN zserbóról van szó, akkor nem hagytam volna ki a mai Kerekítőn a kóstolót :) Én is nagyon szurkolok Neked! Én 2 éve karácsonykor golyó (bon-bon) formában vittem a kollégáknak zserbót (vegyes volt csapat, írek is voltak bőven) és mindenkinek nagyon bejött, szóval hajrá! Hajrá! :) A baracklekvárok közül szerintem a Bonne Maman-nak nagyon jó termékeik vannak.

Erika írta...

Wanna, köszi!:)

Szia Eszter:no hát ilyet:) Golyó formában nagyon izgalmasan hangzik a zserbó, van recepted?:) Igen, a Bonne Maman-t mi is szeretjük, jó minőség.

Névtelen írta...

A sikerhez..igen, piackuttatást kell végezni.. a külömbözö népek ízlései igen külömbözöek... mert az számit hogy amit a zsüri lát, érez, szagol, ízlel,minden harmòniában a tetszését elnyerjék(a készités fázisait beleértve)- ez kultúra kérdése és nem mindig van öszhangban azzal amit mi érzünk -eggyes népek a praktikusat értékelik (négy lap kinyújtása "majdnem gyomorgörcs" és ez nem azért van mert lusták hanem azért mert hasonlo izhatast sokkal egyszerübben hoznak össze), mások a bonyorult, kézügyességet igénylöt tartják az igazinak,gondolom az írek egy ilyen nép lehet; minnél jobban ismered a nép izlését és kivánságait- kiváncsiságát-annál jobban tudsz az izlésének megfelelöt késziteni tehát ahogy itt már elhangzott- a zsürinek kell "a legjobb" legyen. Nagy kihívás-az biztos,"le a kalappal" elötted, mindenképp siker, sokat fogsz nyerni- már azzal is hogy részt veszel a versenyen, tehát SOK SIKERT! (szeretnék majd visszatérni megnézni a beszámolót az újjanon szerzett élményekröl a verseny után..biztos vagyok benne hogy gazdagít) Sok Sikert-még egyszer, sokan drukkolnak neked! Jutka K