Korábban már készült itt a blogon hot cross bun, melynek talán nincs még rendes magyar fordítása.(?). Ezek az angol eredetű kelttésztás bucik igen kedveltek Írországban is. Leginkább a húsvéti ünnepek környékén talákozni velük. A boltban árult változat meg sem közelíti a kézzel kelesztett friss, illatosat. Hasonló ízvilággal készültek a mostani cupcakek is. Abi segített a keresztekben, és természetesen a fogyasztásban is.
Hozzávalók (12 db-hoz):
1 ek citromlé
1 dl tej (vagy 1 dl író)
17 dkg vaj (olvasztva)
17 dkg liszt
2 tk sütőpor
csipet szódabikarbóna
10 dkg cukor
10 dkg darált dió (vagy mandula)
2 ek ,karácsonyi fűszerkeverék'
csipet fahéj
3 tojás
10 dkg mazsola (vegyesen több fajta is lehet: barna, arany)
1 közepes alma
1 narancs héja lereszelve
1 ek baracklekvár a kenéshez
A keresztekhez:
5 dkg krémsajt (pl. Philadelphia)
2-3 ek porcukor
2 dkg puha vaj
Elkészítés:
A tejet elkeverjük a citromlével és 5 percig állni hagyjuk amíg be nem sűrűsödik. Ha írót használunk, akkor ez a lépés kimarad, a tésztába majd az 1 dl író kerül.
Egy nagyobb tálban elkeverjük a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, cukrot, fűszereket, darált diót (vagy mandulát).
Kis tálkában felverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a tejet (írót), a lereszelt narancshéjat és megolvasztott vajat. Jól összekeverjük ezeket is, majd a száraz összetevőkhöz öntjük.
Mindent elkeverünk és a tésztához adjuk a mazsolát valamint egy almát lereszelve.
Muffinsütő formát vajazunk ki (a kapszlikra most nincs szükség, mert a kivajazott formából majd szépen kivehetőek a sütik).
A tésztát evőkanál segítségével egyenlően elosztjuk a 12 mélyedésben.
Előmelegített sütőbe toljuk és 180 Celsiuson 20-25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A megsült muffinkákat 10 percig hűlni hagyjuk, majd óvatosan kiemeljük őket a tepsiből. Ha a szélük odaragadna, késsel meglazítjuk.
Amíg a sütik hűlnek elkészítjük a kereszteket is: ehhez a krémsajtot kikeverjük a puha vajjal és porcukorral.
A kihűlt sütiket baracklekvárral kenjük le (vékony rétegben), majd a mázból kereszteket ügyeskedünk rájuk. Ehhez habzsákot is lehet használni, de egy kisebb kanál is megteszi, ahogy mi Abival csináltuk.
Jó étvágyat!
Recept: Good Food
7 megjegyzés:
jaj de guszták Erika! Biztosan finom is. Jó lenne beleharapni :-) puszi!
Nagyon helyeskék lettek, látszik, hogy mennyire finomak! :) Abi milyen sokat nőtt, nagyon aranyos! :)
Abi benéz az ablakon..., eszembe jut egy régi kép, ahol te.
Szalada zidőőőőő...
Jajj de imadom a hot cross bunt,nalunk isteni a bolti,nekem eszembe se jutott hogy nekialljak,de ha Te mondod :) cupcake-kent is cuki-persze Abival egyetemben :)
Köszi lányok.
Igen Zsuzsi pont olyasmi ez a kép is ,mint anno rólam :-)
Megsütöttük! Annyira finom lett, hogy hirtelen felindulásból hármat meg is ettem :)
Jaj de jó Eszter! Örülök! :-) Remélem azért Nórinak is hagytál ;-) Mi is szerettük, szerintem lesz hamarosan újra...
Megjegyzés küldése