2014. április 3., csütörtök

Húsvéti hot cross bun cupcakes

 
Korábban már készült itt a blogon hot cross bun, melynek talán nincs még rendes magyar fordítása.(?). Ezek az angol eredetű kelttésztás bucik igen kedveltek Írországban is. Leginkább a húsvéti ünnepek környékén talákozni velük. A boltban árult változat meg sem közelíti a kézzel kelesztett friss, illatosat. Hasonló ízvilággal készültek a mostani cupcakek is. Abi segített a keresztekben, és természetesen a fogyasztásban is.
 
Hozzávalók (12 db-hoz):
1 ek citromlé
1 dl tej (vagy 1 dl író)
17 dkg vaj (olvasztva)
17 dkg liszt
2 tk sütőpor
csipet szódabikarbóna
10 dkg cukor
10 dkg darált dió (vagy mandula)
2 ek ,karácsonyi fűszerkeverék'
csipet fahéj
3 tojás
10 dkg mazsola (vegyesen több fajta is lehet: barna, arany)
1 közepes alma
1 narancs héja lereszelve
 
1 ek baracklekvár a kenéshez
 
A keresztekhez:
5 dkg krémsajt (pl. Philadelphia)
2-3 ek porcukor
2 dkg puha vaj
 



Elkészítés:
A tejet elkeverjük a citromlével és 5 percig állni hagyjuk amíg be nem sűrűsödik. Ha írót használunk, akkor ez a lépés kimarad, a tésztába majd az 1 dl író kerül.

Egy nagyobb tálban elkeverjük a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, cukrot, fűszereket, darált diót (vagy mandulát).

Kis tálkában felverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a tejet (írót), a lereszelt narancshéjat és megolvasztott vajat. Jól összekeverjük ezeket is, majd a száraz összetevőkhöz öntjük.

Mindent elkeverünk és a tésztához adjuk a mazsolát valamint egy almát lereszelve.

Muffinsütő formát vajazunk ki (a kapszlikra most nincs szükség, mert a kivajazott formából majd szépen kivehetőek a sütik).
A tésztát evőkanál segítségével egyenlően elosztjuk a 12 mélyedésben.

Előmelegített sütőbe toljuk és 180 Celsiuson 20-25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A megsült muffinkákat 10 percig hűlni hagyjuk, majd óvatosan kiemeljük őket a tepsiből. Ha a szélük odaragadna, késsel meglazítjuk.

Amíg a sütik hűlnek elkészítjük a kereszteket is: ehhez a krémsajtot kikeverjük a puha vajjal és porcukorral.
A kihűlt sütiket baracklekvárral kenjük le (vékony rétegben), majd a mázból kereszteket ügyeskedünk rájuk. Ehhez habzsákot is lehet használni, de egy kisebb kanál is megteszi, ahogy mi Abival csináltuk.
Jó étvágyat!
Recept: Good Food






7 megjegyzés:

Aniko írta...

jaj de guszták Erika! Biztosan finom is. Jó lenne beleharapni :-) puszi!

Hankka írta...

Nagyon helyeskék lettek, látszik, hogy mennyire finomak! :) Abi milyen sokat nőtt, nagyon aranyos! :)

Susannicon írta...

Abi benéz az ablakon..., eszembe jut egy régi kép, ahol te.
Szalada zidőőőőő...

Szofi írta...

Jajj de imadom a hot cross bunt,nalunk isteni a bolti,nekem eszembe se jutott hogy nekialljak,de ha Te mondod :) cupcake-kent is cuki-persze Abival egyetemben :)

Erika írta...

Köszi lányok.

Igen Zsuzsi pont olyasmi ez a kép is ,mint anno rólam :-)

Eszter írta...

Megsütöttük! Annyira finom lett, hogy hirtelen felindulásból hármat meg is ettem :)

Erika írta...

Jaj de jó Eszter! Örülök! :-) Remélem azért Nórinak is hagytál ;-) Mi is szerettük, szerintem lesz hamarosan újra...