2015. április 24., péntek

Brownie heaven

Chia magos kókuszkrémes brownie


Januárban fogadalmat tettem, hogy megpróbálok cukormentesen élni (vagyis mellőzni minden finomított cukrot az étrendemből.) Az első napok, hetek kínkeservesen teltek. A karácsonyi dőzsölés után hatalmas erőfeszítésbe került mindenféle megtartóztatás. Nem tagadom elvonási tünetekkel is küzdöttem (fejfájás, gyengeség). A kezdeti nehézségeken hamar átlendültem...a január ripsz-ropsz elrepült...és egyre kevesebbet gondoltam a cukorra. Volt persze hogy süthetnékem támadt, ilyenkor édesburgonyás brownie-t készítettem (juharsziruppal édesítve). A fogadalmakban az a jó, hogy meg lehet szegni őket, így azért húsvétkor megengedtem magamnak egy kis kitérőt. Mindenféle bűntudat nélkül pusztítottam el egy finom répatortát, és még egy workshopon is részt vettem ahol nagyon finom Túró Rudi tortát volt alkalmam saját kezűleg beburkolni , marcipánnal figurázni. Húsvét után azonban semmiféle késztetést nem éreztem hogy újra édességet fogyasszak. Az ízlelőbimbóim ,,megtisztultak" sokkal inkább fogékonyabbak a természetes ízekre. Egy finom gyümölcs vagy egy nagy kanál kesukrémmel nem versenyezhet semmi :-) Na de itt van ez a brownie...A recepttel már hetek óta szemeztem Susan Jane White blogjáról. Finomított cukor helyett kókuszvirág cukrot használ, ami nálunk aranyáron kapható. A jól bevált juharsziruppal ízesítettem, de nem kellett bele sok mert a kókuszkrém kellemes, selymes ízvilágot adott.
A tejbe áztatott chia mag annyira ízlett, hogy megálljt kellett parancsolnom, nehogy felfaljam sütés előtt. Kitűnő puding alap lehet ez.
Egy szó mint száz, a brownie remekelt és még azok is szívesen megkóstolják akik nem kifejezetten édesszájúak. A gyerekek természetesen pusztították nálunk.



Hozzávalók 

3 evőkanál darált chia mag
160 ml növényi tej (vagy tehéntej is jó..én zabtejet használtam)
1 tk vanília kivonat

20 dkg kókuszkrém (krémesített kókusz. Pl. ilyen)
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (75-80%-os)
kb. 6 ek juharszirup (eredeti recept kókuszvirág cukrot használ)
3 db tojás
10 dkg darált mandula
2 tk sütőpor
csipet tengeri só
3 dkg darabolt étcsoki (opcionális)



Elkészítése:
Először a darált chia magot beáztattam a zabtej és egy teáskanál vanília kivonat keverékébe. (Ha nem kapunk darálva, otthon kávédaráló segítségével megőrölhetjük az egész szemeket, de szerintem a recept működik egész magokkal is). A beázott magok nagyon hamar megszívják magukat, zselés pudingszerű állagot kapunk, ami a vanília kivonatnak köszönhetően finom édeskés is egyben. Nem megenni!

Ezután a vízgőz felett megolvasztottam a csokoládét és a krémesített kókuszt. Ez a kombináció is nagyon csábító, nehéz volt nem kikanalazni rögtön a fél lábassal. 

A darált mandulát összekevertem a sütőporral és egy csipet tengeri sóval.

A tojásokat habosra vertem a juharsziruppal (vagy ha cukrot, esetleg kókuszvirág cukrot használunk akkor azzal). Ezt a darált mandulához kevertem (óvatosan, kanállal). Hozzáadtam a felolvasztott étcsokis-kókuszkrémet is, majd végezetül a zselés állagú chia magos tejet.

Tehetünk bele csokicseppeket, vagy kevés darabolt étcsokoládét is.

Kókuszzsírral kikent és sütőpapírral kibélelt (kb. 20x30 cm) tepsibe öntöttem a masszát és 180 Celisusra előmelegített sütőben sült nagyjából 30-35 percet. Tűpróbát végeztem, de törekedtem rá, hogy picit szaftosabb maradjon a belseje. 

A megsült brownie-t hűlni hagytam, majd szeleteltem.

Finom. Finom. Finom.
Jó étvágyat, egészségünkre!





3 megjegyzés:

teller-cake írta...

A sütinél már csak a kitartásod csodálatosabb, hajrá, így tovább! :-)

Louisette írta...

Miamm, look delicous this cake, greeting from Belgium

Kispiskóta írta...

Akkor csak a finomított cukornak üzentél hadat? És miért? Alternatív édesítőket használsz, vagy azt sem?