2011. március 29., kedd

Bollywoodi álom, főszerepben a sárgaborsó



,,Mi a mai ebéd?''
,,Sárgaborsó főzelék.''
,,Kösz, inkább kihagyom.''
(Jelenetek a menzán)
Emlékszem, hogy ódzkodtam a sárgaborsó főzeléktől, akárhányszor az volt terítéken a menzán én vagy nem ettem meg, vagy kihalásztam belőle a fasírtot és maximum egy-két kanállal csúszott le. Pedig nem voltam válogatós, de valahogy sosem ízlett, és emlékeim szerint a legtöbb gyerek fintorgott tőle. Ennél már csak a jó öreg finomfőzelék tudta jobban kivágni a biztosítékot. Na az minden volt csak finom nem...Biztosan ezzel a frappáns névvel próbálják mind a mai napig ,eladhatóvá' tenni gyerekek ezreinek... Visszatérve a sárgaborsóra...A napokban újra összefutottam vele, de teljesen más kontextusban és gondoltam, adok még egy esélyt kettőnk kapcsolatának. Jól tettem, mert valami egészen finom, selymes és fűszeres, kellemesen csípős dolog főtt ki belőle: bemutatom az indiai sárgaborsós dahl-t.

Dahl a gyűjtőneve azoknak az ázsiai (főleg indiai, nepáli, pakisztáni, bangladesi) vegetáriánus egytálételeknek, ahol a fő összetevő a lencse, fekete csicseriborsó, galambborsó vagy valamilyen más hüvelyes. Ezt előzőleg beáztatják, olajon futtatják meg a fűszerek többségét és gyömbért, fokhagymát, esetleg más zöldséget is főznek bele. Állagától függően a dahl lehet hígabb, leveses vagy egészen sűrű, szószos, pörköltes, amit már körettel, rízzsel, barnarízzsel esznek. A sárgaborsós dahl főleg az indiai közösségekben népszerű: pl. a Dél-amerikai Guyana vagy a karib-szigeteki Trinidad indiai kommunái között, illetve előszeretettel főzik még az USA indián lakosai is.


Sárgaborsós dahl hozzávalói:
250 gramm száraz sárgaborsó
3 evőkanál vaj
2 teáskanál mustármag
1 evőkanál római köménymag
1 nagyobb fej vöröshagyma
zöld chili paprika(1-4 darab, attól függően, hogy mennyire szeretnénk csipősre)
1 darab kb. 4 cm hosszúságú friss gyömbér, megpucolva és vékony hasábokra aprítva
3 fokhagymagerezd
1 teáskanál őrölt kurkuma
2 teáskanál őrölt koriander
5 darab paradicsom
100 ml víz
1 csokor friss koriander
250 ml húsleves alaplé

A sárgaborsót már előző éjszaka be lehet áztatni, vagy kora reggel, ha este látunk hozzá a főzéshez. A megáztatott borsót 1 liter vízben, lassú tűzön 40 percig főztem, közben 3-4 alkalommal lehalásztam a felette keletkezett habot. Miután puhára főtt, félretettem és villával megpépesitettem egy kicsit, hogy egységes szerkezete legyen. A lábasban vajat forrósítottam és hozzáadtam a mustármagot és a római köménymagot is, alacsony hőfokon főztem össze a felaprított hagymával, apróra vágott chili paprikával, és gyufavékonyra gyalult gyömbérrel. 5-10 perc főzés után jött hozzá a kinyomott fokhagymagerezd, tengeri só, kurkuma, őrölt koriander, majd a kockákra vágott paradicsom és kb. 100 ml víz. További 10 percig főztem ezt az alapot. Állagát tekintve szép selymes és illatos lesz levesünk. A legvégén adtam hozzá a megfőtt sárgaborsót, 250 ml húsleves alaplét és még egy kis vajat (csak érzésre). Végső fázisként jól összefőztem minden összetevőt (maximum 10-15 percig). A leves felét leturmixoltam, hogy még krémesebb, selymesebb legyen. Tetejére friss korianderlevelet pakoltam, majndem egy egész csokornyit. Nagy meglepetést keltett az aznapi ír vendégek közt, akik a már jól bejáratott magyar gulyásra számítottak.A gulyás ideje számomra lejárt, üdvözöllek dicső Dahl!



2 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

Fúú, ez irtó izgalmas! Sőt, csicseriborsóval is el tudom képzelni.

Erika írta...

Igen, azzal is finom meg sutotokkel is!