2011. október 10., hétfő

Ír halászlé


Az ír halleves vagy seafood chowder nagy kedvencemmé vált az elmúlt évek során. Nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető és hűtőnk tartalmától függően lehet rögtönözni mi kerüljön bele. Tejjel vagy tejszínnel hígítva, paradicsomos vagy lisztes alapon főzik. Mostanság már nem készítek lisztes rántást, helyette krumplival szoktam sűríteni. A nehezebb tejszínt pedig tej váltja fel.

Két nagy szál póréhagymát felkarikáztam és 1 fej apróra vágott vöröshagyma társaságában üvegesre pároltam (kis vajon meg kevés olívaolajon). Hozzáadtam kettő nagy szem kockára vágott krumplit, sárgarépát, angol zellert és rózsáira szedett karfiolt. Felöntöttem kb. 3dl tejjel és 5 dl halas alaplével (fish stock, de ennek híjján zöldségleves alaplé is megteszi). Kevés sóval és borssal ízesítettem, majd összefőztem a zöldségeket. Amikor már majdnem megpuhultak, hozzáadtam a feldarabolt lazacot és tőkehalat is (20-20 dkg). A halnak maximum 5-6 perc főzési idő kell. A legvégén kis rákocskákat is szórtam a levesbe (ezek már előre meg voltak főzve, így csak belekevergettem. Kagyló ez alkalommal kimaradt.)
Jó étvágyat!:)

9 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

Húú, ezt nagyon megkóstolnám....!

Erika írta...

Ok, akkor ha jottok penteken, ezt keszitek vacsorara! Meleg, laktato, konnyu ;D

Anazar írta...

Jobbnál jobb fogások!! Csurog a nyálam. Én meg itt nyammogok a 'leek and black kale' levesemen...

Erika írta...

Black kale?hu olyat meg nem ettem!milyen ize van?:) ha sikerul eljutnunk a heten a Botanic Gardens-be, akkor ehetunk ott chowdert;))

Hobbychef írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Hobbychef írta...

Imádom a különböző halászlékat, halleveseket,lazacot,tengeri herkentyűket. Eddig azt gondoltam, hogy a mediterrán országokban és Ázsiában készítenek ilyen ételeket. Igaz, számos országban megfordultam, de Írország - sajna - kimaradt. Compliment Ireland!

Petra írta...

Hű, de jól hangzik. Viszem, ha szabad. :)

Erika írta...

Igen Hobbychef, ez Irorszagban is nagyon nepszeru, azt hiszem eredetileg New England-bol szarmazik ez a leves, amit Clam Chowder-nek hivnak, vagyis kagylos leves, de van ahol meg surubben, ,,porkoltosebben`` csinaljak.

Vidd Petra nyugodtan :))

Anazar írta...

A black kale ízre zöld. Nem domináns, inkább csak friss. Chowder bármikor jöhet ;-)