2011. november 26., szombat

Quack confit



Kacsacomb másképp. Konfitált kacsa készítésére adtam a fejem egy borongós hétköznap délután. Nem volt rossz ötlet, bár ez a menü inkább ráérős hétvégéken praktikusabb. A kacsacomb az a hús, amit nem lehet elég sokáig főzni. A konfitálás valójában abálást jelent, vagyis saját zsírjában, kevés vízzel lassú tűzön fő meg az állat. Egyfajta tartósítás is, hiszen az így elkészült húst hetekig tárolhatjuk (zsírjában) a hűtőben/kamrában.

Manapság igen divatos lett a konfitált kacsa, a legelegánsabb éttermek kínálatát is tarkítja.

Elkészítése nem igényel semmilyen konyhai előképzettséget, csak sok-sok türelem és idő kell hozzá.
Már előző nap jól besózzuk a combokat és bőrös felükkel lefelé egy műanyag dobozba helyezzük, hűtőben tároljuk vagy 24 órán át.
Másnap aztán a combokról lemossuk a sót, papírtörlővel szárazra töröljük őket és egy nagy edénybe helyezzük 4-5 gerezd fokhagyma, kakukkfű-ág, egy kupica brandy társaságában. Annyi vizet öntünk rá, hogy épp hogy ellepje és először felforraljuk, majd nagyon lassú tűzön rotyogtatjuk, pároljuk (lefedve). Nagyjából 2-2 1/2 óra alatt puha is lesz. Hogy a bőre is ropogós legyen, előmelegített sütőben 220 fokon (gáz 7) pirítjuk min. fél órán át.
A fazékban maradt zsírt felhasználhatjuk, pl. krumplit süthetünk ki benne.
Köretnek javaslom a párolt lilakáposztát, almás-fahéjas-narancsos turbósítással.
A hús igen omlós lett, csak úgy foszlott le a csontról, a bőre lehetett volna picit ropogósabb is, de azért megállta helyét. ,,Happy days'' ahogy Jamie mondaná.