2011. december 2., péntek

Karácsonyi készülődés IV.


Íme egy újabb karácsonyi sütemény: almás-fűszeres karamella szelet.

Hozzávalók:
200 gramm szárított datolya
200 ml tej
250 gramm szobahőmérsékletű vaj
280 gramm liszt
200 gramm barnacukor
1/2 teáskanál sütőpor
4 tojás
1 evőkanál karácsonyi fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér)
2 teáskanál vanília kivonat
3 kisebb alma
pár csepp citromlé
maréknyi vajkaramellás cukorka (bolti vagy házilag kutyult)

Először a datolyát és tejet hevítem fel egy kis edényben, majd mikor forr leveszem a tűzről és hűlni hagyom vagy negyed órát. Amíg hűl összekeverem a tésztát, minden hozzávalót egy nagy tálba öntök: vajat, lisztet, cukrot, tojásokat, sütőport, fűszerkeveréket, vanília kivonatot. Ehhez jön még a kihűlt datolyás tej, amit előzőleg simára pépesítettem. Mindent jól összedolgozok és egy kivajazott, sütőpapírral kibélelt kb. 20x30 cm nagyságú tepsibe öntöm.

A sütőt 180 fokra (gáz 4) melegítem elő, és gyorsan elkészítem a süti tetejét: a megmosott almákat vékonyabb szeletekre vágom és pár csepp citromlébe mártogatom. Elrendezem a piskóta tetején. 45-50 percre megy a sütőbe, tűpróbával ellenőrzöm.

A legvégén a vajkaramellát egy kevés tejen megolvasztom és az almák tetejére öntöm. Porcukorral díszíthetem.

A receptet a BBC Good Food Magazin novemberi számában találtam és így néz ki a profi változat:

(Fotó: BBC Good Food Magazine)

(Megjegyzés: barnacukor helyett, illetve mellett nyírfacukrot (Xilit, Xylitol) használtam. A nyírfacukornak ugyanolyan íze van mint a rendes cukornak, sőt még édesebb is, így kevesebb is elég belőle. Számos pozitív hatása van pl. lassan emeli meg a vércukorszintet, glikémiás indexe csak 7-es. Nem rontja a fogakat, sőt ellenkezőleg: fogszuvasodás ellen is véd, így számos fogkrémben megtalálható. A gyerekek is ehetik, de csak módjával, mert nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat. Saját szervezetünk is előállít Xilitet az anyagcsere folyamatok során. Szóval hajrá! Egyedüli negatívum, hogy nagyon drága, így egyelőre csak fele-fele arányban fogom használni a cukor mellett.)

6 megjegyzés:

Petra írta...

Nagyon guszta! :)

Erika írta...

Koszi:)

Planet Susannia írta...

Húú,szenzációs ír vajkaramellát sütire rakni... Bűűűűn!
Azt viszont meg kell hagyni,hogy nagyon találékonyak ezek az angol-szász konyhaművészek.

Erika írta...

A toffee az a kemenyebb cukorka (vajkaramella) Ez abbol van (Werther`s Original). Amit jobban szeretunk es nem herdaljuk el az a tejkaramella a Fudge:)

Anazar írta...

Nem forditva, a toffee a tej, es a fudge a vaj?

Erika írta...

En ugy tudom, hogy a Toffee az a vajkaramella=kramellizalt cukor es vaj.
A Fudge meg a tejkaramella=cukor+vaj+tej.
:)