2011. december 9., péntek

Forr a bor!


Téli esték, karácsonyi vásárok kötelező kelléke a forralt bor. Megdőlni látszik az a nézet miszerint a legócskább borból is jó forralt bor készíthető. Nem elég a fűszerek és édesítő harmóniáját eltalálni, nem árt ha adunk a minőségre is. Boltokban már különféle előre gyártott üveges változatok is léteznek. Pár éve próbáltam ki egy Marks and Spencerben vásárolt palackot. Nem volt rossz, de jobban járok a házilag készítettel.
Most egy klasszikus változatot csináltam: sok-sok szegfűszeg, fahéj, karácsonyi fűszerkeverék, cukor és narancs is került a borba. Nyírfacukrot használtam (2-3 evőkanál). Meglepően finom lett!

A BBC Good Food oldalát böngészve megannyi variációra leltem, melyeket most meg is osztanék a kedves olvasóval.

Forralt boros koktél


Tökéletes party ital, a vendégek érkezése előtt már órákkal korábban elkészíthetjük és hűtőben tárolhatjuk. Lehűtve vagy forralva is fogyasztható.
Hozzávalók 4-6 italhoz:
100 gramm muscovado cukor
1 csillagánizs
1 egész rúd fahéj
4 szegfűszeg
150 ml víz
1 citrom
2 mandarin
150 ml Cointreau
1 üveg vörösbor

A muscovado cukrot, csillagánizst, fahéjat, szegfűszeget összeforraljuk 150 ml vízzel. (Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve). 2 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről és egy kancsóba átöntjük, hűlni hagyjuk. A kancsóba kerül még vékony szeletekre karikázott citrom és a mandarinok, 150 ml Cointreau, és egy üveg bor. Összekeverünk mindent és hűtőben hagyjuk tovább hűlni minimum 2 óra hosszat, de akár egy egész éjszakát is pihenhet.
Ha hűtve fogyasztjuk, akkor koktélos pohárban, jégkockával, narancshéjjal díszítve mehet a tálcára. Ha inkább a klasszikus, meleg változat hívei vagyunk, akkor nem szükséges előzőleg lehűteni sem, hanem a már ismert módon csészébe porciózzuk.

Turbósított forralt bor


Hozzávalók kb. 6 pohárhoz:
1 üveg vörösbor
150 ml Grand Marnier
100 ml brandy
1 narancs héja (reszelve, vagy szebben mutat szép vékonyan lehámozva)
1 citrom héja (reszelve, vagy vékonyra lehámozva)
4 evőkanál méz
3cm-es friss gyömbér (felaprítva, lereszelve)
1 teáskanál szegfűbors
1 rúd fahéj
½ teáskanál szegfűszeg
½ teáskanál szerecsendió (elhagyható)


Az alkoholt (bor, Grand M., brandy) alacsony hőfokon összeforraljuk 10 percig. A tűzről levéve hozzáadjuk az összes többi összetevőt, összekevergetjük és legalább 20 percig pihenni hagyjuk, amíg a fűszereket magába nem szívja az alkohol. Szervírozás előtt picit megmelegítjük.

Almás-erdei gyümölcsös forralt bor


Hozzávalók 6 pohárhoz:
1 üveg vörösbor (pl.: Merlot)
0,5 liter jobb minőségű almalé
60g kristálycukor
1 rúd fahéj
1 darab csillagánizs
2 evőkanál (narancsos) Curaçao vagy Cointreau
maréknyi erdei gyümölcs, bogyós gyümölcs (lehet mélyhűtött is)
2 kisebb alma felkarikázva

A bort, almalevet, kristálycukrot, csillagánizst, fahéjat alacsony hőfokon felforraljuk és 15 percig kavargatjuk így. A cukor olvadjon el benne. Tálalás előtt belekeverjük a Curaçaot vagy Cointreaut, a karikákra szelt almát és felengedett erdei gyümölcsöket.

(Az első kép kivételével a fotók a BBC Good Food Magazin honlapjáról kerültek a blogba, akárcsak a hozzájuk tartozó receptek.)

3 megjegyzés:

Kispiskóta írta...

Épp erre vágytam!

Anazar írta...

Olcsó húsnak híg a leve, szoktán volt mondani, meg hogy *beep*-ból várat... Ócskából ócska! Ide sem árt egy kis minőség, ahogy írtad.

kozveszelytelen írta...

Teljesen igazad van, a forralt bornál sem árt a minőség. Én mindig minőséges hozzáfalókat használok. Ezen az oldalon találtam pár receptet, olvasgassatok ti is http://minu.me/-vinopedia