2011. december 18., vasárnap

Régimódi történet


A dublini előkarácsonyi vacsoránkon John javaslatára igazi old school Sherry trifle piskótát készítettünk desszertnek. Anyukája minden évben elkészíti a családnak (bár én még egyszer sem láttam náluk és tegnapig nem is kóstoltam soha).
Nagyon egyszerű rétegezett desszertről van szó. Piskóta alapot sütünk hozzá, amilyet pl. a Victoria Sponge-nál is bemutattam. Az elkészült piskótát feldaraboljuk, Sherryvel meglocsoljuk és egy tálat belelünk ki vele.

A következő réteg egy gyümölcsös zselé. Nálunk a boltokban árulják, zselatinhoz hasonló, forró vízzel kell hígítani.
Ezután jön rá tetszés szerinti friss vagy konzerv gyümölcs, majd jó vastagon a vaníliás puding. Tetejére diszítés, szervírozásához pedig tejszínhab.
(Hűtőben álljon egy pár órát, vagy akár egy éjszakát is az elkészült trifle.)

Tudtad, hogy...?

A trifle-t már egy 1596-ban írt szakácskonyv, a ,The good houswife`s Jewell` is megemlíti (itt jó sűrű tejszínhab, cukorral, gyömbérrel és rózsavízzel ízesítve).
Zselét (zselatint) csak 1747 tájékán kezdtek használni hozzá.

Azóta is számos variációja létezik: portói bor, Madeira bor, vagy a már említett Sherry kerülhet bele alkoholként. Alkoholmentes változatként a piskótát pl. gyömbérsörrel lehet (el)áztatni.
Az angolszász országokban gyakran a sokkal nehezebb karácsonyi puding (Christmas pudding) lightosabb verziójaként szerepel a trifle.

Nincsenek megjegyzések: