2010. május 16., vasárnap

Fejedelmi Teadélután


Múlt heti elmaradásomat pótolva minden készen áll a híres Viktória Piskótához (Victoria Sponge Cake). Ennek az egyszerű süteménynek a története egészen a 19. századig nyúlik vissza, amikor Anna, Bedford hercegnője (egyben Viktória királynő udvarhölgye) megteremtette a teadélutánok rituáléját. A fukar déli étkezések után éhesen maradt udvarhölgy először a szolgáival csempésztetett be szobájába egy kis kenyérfélét és teát, majd az európai teázási szokásokat adoptálva délutáni (5 órai) ún. kiegészítő étkezésékre invitálta meg barátnőit. A menü főleg aprósüteményekből, vajaskenyérből, szendvicsekből, cukorkákból és persze teából állt. Ezen kifinomult teadélutánok más körökben is igen népszerűvé váltak. Maga Viktória királynő is hamar rabja lett az új divatnak, a piskóta közé kent lekvár és tejszínhab pedig személyes kedvence lett.


A tepsik és alapanyagok beszerezve, kezdődjön a móka!


Viktória Piskóta


Hozzávalók:

200 gramm vaj

200 gramm kristálycukor

1 teáskanál vanília esszencia

4 tojás

200 gramm liszt


A töltelékhez: eper vagy málnalekvár, frissen vert tejszínhab.


A vajat, cukrot és vanília esszenciát egy nagyobb tálban krémesre keverem (a vajat picit megolvaszthatom, ha túl kemény lenne). A tojásokat egyenként lassan a masszába keverem, végül a lisztet is hozzáadom és kézi mixerrel egységes masszává dolgozom. A tésztát 2 darab egyenként kb. 20 cm átmérőjű piskótasütő tepsiben osztom el (melyeket előzőleg kivajazok), előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-30 perc alatt aranybarnára sütöm. A kész piskótákat, 5 percig hűlni hagyom, majd kiemelem a tepsikből és ha már teljesen kihűltek eperlekvárt és frissen felvert tejszínhabot kenek közéjük. A 21. századi teadélutánokon is méltón megállja helyét a piskóták királynője, jó étvágyat hozzá!

5 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

Szeretettel üdvözöl Április bolondja, az őrült kalapos és Alice.

Tündérrózsa írta...

Isteni a süti és tea páros, pénteken ejtsünk meg egy ilyet együtt! Várunk haza!

Erika írta...

Mindenképp!:P

Anazar írta...

A Queen of Tarts-é is igen kellemes, ott kóstoltam először ezt a könnyed és egyszerű tortát. Tervbe is vettem, hogy elkészíten ;-)

Erika írta...

:) Tenyleg nagyon egyszeru recept. Erdemes osszedobni...nalunk szinte csak en eszem a sutiket, ugyhogy tobbet nem is sutok;)