Zöldség vagy gyümölcs? Gyógynövény avagy pitének való? A ,,multifunkcionális`` rebarbara, már az ősi Kínában is ismert volt, főként orvosi célokra használták, majd Marco Polo révén Európában is széles körben elterjedt. Botanikusok zöldségként tartják számon, az USA-ban pedig az 1900-as évek elejétől gyümölcsnek címkézik. Szezonja áprilistól késő szeptemberig tart és mivel hűvös időben is kiállja a próbát így az angolszász országokban is előszeretettel fogyasztják, főleg pitékhez, süteményekhez. Levele toxinokat tartalmaz, szárát felhasználva azonban új dimenziók nyílnak meg a konyhában.
Egy örök klasszikust készítek most el: (angolul Rhubarb Crumble) magyarul Rebarbarás ,,Morzsa''.
Hozzávalók
Morzsához:
175 gramm liszt
100 gramm barnacukor
100 gramm zabkásapehely
125 gramm vaj
Töltelékhez:
6-8 szár rebarbara
4 evőkanál víz
4 evőkanál cukor
A sütőt 190 fokra előmelegítem, egy hőálló tálat vagy tepsit kivajazok. A rebarbara szárakat megmosom és apróbb kockákra vágom fel, 4 evőkanál vízzel és 4 evőkanál cukorral kb. 10 percig párolom, amíg meg nem puhul és szaftot nem ereszt. A morzsa elkészítése is pofonegyszerű: a lisztet, cukrot, zabkásapelyhet (kihagyható) összekeverem, majd a vajjal együtt kezemmel összemorzsolgatom. A puha rebarbarát hőálló tálba helyezem, tetejére porciózom a ,,morzsát'', és kb. 20-30 perc alatt aranybarnára sütöm. Tálaláshoz vaníliapudingot, fagylaltot vagy friss tejszínhabot készíthetek. Melegen szervírozzuk. A lehetőségek tárháza határtalan, rebarbara mellé vékony szeletekre vágott almát, vagy friss erdei gyümölcsöt (szedret, ribizlit, szamocát, málnát stb.) is fogyaszthatunk. Jó étvágyat hozzá!:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése