2010. május 9., vasárnap

Variációk Muffinra I.


A ma délutánra tervezett ,Victoria Sponge Cake` sütése technikai okok miatt elmarad...Szégyenszemre nem rendelkezem tortasütő formával, és mivel már minden bezárt pultomon pedig itt tornyosul a friss eper, tej, tojás, liszt, és vaj így kénytelen vagyok improvizálni és a kredenc mélyén lapító muffinsütő tepsimet tölteni meg ,élettel'.
Epres Muffin
Hozzávalók (12 darabhoz):
25 dkg vaj
kb. 3dl tej
kb. 40 dkg liszt
(1 teáskanál sütőpor)
1 tojás
30 dkg friss eper
20 dkg cukor

A vajat kis lábasban megolvasztom. Először a ,száraz; dolgokat öntöm bele egy nagyobb keverőtálba, tehát a lisztet (én speciális, sütéshez való ún. ,self raising' lisztet használok, amihez már nem kell sütőpor), sütőport (opcionális), kristálycukrot. Ezután adom hozzá a ,folyékony' összetevőket: olvasztott vajat, tejet, tojást. Fakanállal kevergetem, amíg picit hígabb, ragacsosabb masszát nem kapok. Általában ránézésre szoktam bekeverni a muffint, nem méricskélek, így ha túl híg akkor liszttel, ha sűrűbb akkor egy kis tejjel érem el a kívánt állagot. Nem baj, ha nem tükörsima a tésztám, sőt! A muffin lényege, hogy nem szabad sokáig dolgozni vele, ne használjunk kézi habverőt, a fakanál tökéletesen elég. A kész tésztát evőkanál segítségével porciózom bele a papírral kibélelt formákba, majd a feldarabolt epret igazságosan a tésztába tömködöm. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-35 percig sütöm. Villát szúrok a közepébe, és ha nem ragad rá a tészta, akkor kész. Végezetül friss eperrel és mentalevéllel diszíthetem a muffinok tetejét. Jöhet a megérdemelt teadélután.:)






2 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

Jó háziasszony nem jön zavarba...

Tündérrózsa írta...

Nyamm, nagyon guszta. :-)