Mióta Nyammm közkinccsé tette titkos családi lángos receptjüket (1957-ből), azóta nincs megállás: gasztroblogeszerte hódít a lángos. Másik kedves blogtársam, Dizájnmenza ,dobozos játékára' készítettem el Nyammm lángosát és öltöztettem át új köntösbe. Nagy változást nem eszközöltem, így feltétnek a fokhagymás olajon kívül dinsztelt káposzta és frissen vágott petrezselyem került a lángosok tetejére.
A nagy kánikulában biztos sokan mennek strandra és jól esik egy frissen sült, ropogós, tocsogós lángos. Akinek van kedve ragadjon kötényt és próbálja ki ezt a receptet is. A siker garantált!:)
A lángos receptje Nyammm blogjáról:
A tésztához:
3 dl langyos kézmeleg víz
2 tk cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
1/2 kg liszt
1 dl olaj
sütéshez bő tűzforró olaj
A fokhagymás olajhoz:
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
só
1 dl langyos víz
A tésztához az élesztőt megfuttattam a langyos vízben és 2 tk cukorban, majd mikor felhabosodott belekevertem a sót is. A lisztet összekevertem ezzel az élesztős vízzel és kenyérsütőben dagasztottam, kelesztettem. A nagy meleg miatt így spóroltam a munkán.
Amikor a tészta szépen megkelt nagyobb felületen átpaskoltam és olajos kézzel bucikat formáztam belőle. Nekem kb. 6 db nagyobb lángos jött ki ebből a mennyiségből. (Nyammm-nál 11-12 db kisebb lett.)
Bő, forró olajban sütöttem ki, jól lecsepegtettem.
A fokhagymás olajhoz a megpucolt és kinyomott fokhagymagerezdeket összekevertem az olajjal, langyos vízzel és kevés sóval. Ecsettel vittem fel a lángosok tetejére, csak mint anno a piacon.
Tejföl és dinsztelt káposzta, illetve petrezselyem gazdagította e mennyei ebédet.
A receptért örök hála Zsófinak és a játékot köszönöm Beának! Nézzetek be hozzá, még nincs késő csatlakozni sem!
Kellemes lángosozást, nosztalgiázást, strandolást kívánok:
Erika.
7 megjegyzés:
Nagyon guszták lettek a lángosaid Erika, indulok is élesztőért :)
Annyira étvágygerjesztőek, nagyon finomak lehetnek! :) Nálunk fokhagymás tejföllel a nyerő, de káposztával sem lehet rossz! :)
Azt hiszem lassan nekem is lángost kell sütnöm...csak kicsit lenne "hidegebb"...:)
Nagyon guszta! Nálam épp tegnap készült egy töltött változat !
Annyira megkívántam hogy akár most is megsütném, de már késő van! Nagyon guszta és szeretjük, de jó régen csináltam ! Nekem más a receptem , de biztos hogy finom ez is, tejföl fokhagyma amivel szoktam megkenni!
Köszönöm a kedves szavakat Erika:) Tökéletes fotók, tökéletes feltétek:) Köszönöm:)
Szofika, a Te lángosaid se kutyák:)
Hankka @ köszi szépen, nálunk is marad a fokhagymás, tejfölös feltét a favorit!
Lilla @ talán jön egy kis enyhülés a hét vége felé:) Ez tényleg brutális meleg!
Vikvi @ a töltött lángos is szuperül hangzik!!:)
Éva @ köszi szépen, nagyon kiadós, így inkább ebéd gyanánt a jobb:)
Kedves Nyammm @ én köszi!:)
Megjegyzés küldése