2012. július 30., hétfő

Az ezerarcú cukkini

Cukkinis csokis piskóta




Sokáig ódzkodtam tőle, lassacskán megszeretem. Társával a padlizsánnal együtt kíváló nyári étkek alapanyaga. Mintegy 95 %-a szöveti víz. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Még desszertnek, süteménybe sütve is igazán jól működik, rugalmas, laza textúrát kölcsönös a piskótának is.

Nyammm-nál tetszett meg a csokis cukkinikenyér receptje, melyen csak annyit változtattam, hogy még egy érett banánt is a tésztába tettem (csak mert volt itthon). Törökmogyorót és rumot nem tettem bele, mert Abinak is szántam uzsonna gyanánt. Nagyon jól sikerült desszert lett. A receptet köszönöm szépen!:)

Hozzávalók egy nagyobb veknihez
30 dkg cukkini (lereszelve)
3 tojás
30 dkg nyírfacukor
15 dkg puha vaj
150 ml tej
20 dkg liszt (én 30 dkg-t tettem bele)
4 ek holland kakaópor
3 tk sütőpor
2 tk szódabikarbóna
1 tk só
1 ek őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
10 dkg darált törökmogyoró/dió/mandula (kihagytam)
fél dl rum (ezt kihagytam)
5 dkg reszelt étcsokoládé (én darabokban tettem bele)
nálam még egy érett banán is a tésztába került

A cukkinit megpucolom és apró lyukú reszelőn lereszelem. Kinyomkodom belőle a feles vizet.
A nedves hozzávalókat: olvasztott vaj, tojások, tej összekeverem (kézi habverővel). Hozzákeverem a cukkinit, szétnyomott banánt és a száraz összetevőket is.
Kivajazott őzgerincformába öntöm és előmelegített sütőben sütöm 180 Celsius-fokon bő egy órát.
Tűpróbával ellenőrzöm megsült-e a belseje.
Hűlni hagyom majd szeletelem.


Tudtad, hogy...?

A tökfélék (Cucurbitaceae) őshazája a mai Guatemala és Mexikó területe.
A család tagjait több mint tízezer éve fogyasztjuk. A spanyol és portugál felfedezők különös növényeket hoztak Európába: a cukkini Olaszországban lett először sikeres.
A Földközi-tenger tájékán megtelepedve meghódította Franciaországot, sőt a hűvösebb éghajlatú Nagy-Britanniát is. Mexikóban a kezdetektől fogva része az étrendnek, Európában viszont csak a huszadik század közepétől fogyasztják széles körben.

Antioxidáns anyagai révén kimutatható módon csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását. Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító. Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat.

Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát. Csökkenti a prosztata problémák esélyét.

Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. A helyenkénti megpuhulás a romlás jele: ekkor azonnal használjuk fel a még ép részeket. Csakis felhasználás előtt mossuk meg.

Forrás:Tudatosvásárló.hu

10 megjegyzés:

trollanyu írta...

Jól néz ki nagyon:) Nekem nagy kedvencem a cukkini, és szerintem is nagyon jó sütibe is. Már készítettem hasonlót, senkinek nem tűnt fel, hogy cukkinivel készült, finom szaftos a tésztája. Abinak ízlett?

Kriszta írta...

:)) Ez most egy ilyen reggel. Duende-nél is nyammm recept. :))
Most már muszáj lesz nekem is elkészíteni, főleg, hogy hegyekben áll a cukkini a konyhában.

Nyammm írta...

Hű a banán nagyon jól hangzik hozzá! Kipróbálom én is úgy:) Nagyon guszta lett:)

Lilla írta...

Már én is nagyon gondolkodom, hogy elkészítem, tetszik! Szép kép!

Kati írta...

De szép azzal a tálcával együtt:) Éppen Edónál is egy cukkinis sütit láttam, ki kell próbálnom valamelyiket:)

Vikvi írta...

Nagyon finom lehet :) Már én is szemeztem vele. A te változatod valóban baba barátabb, nálunk is bejönne :)

hankka írta...

Olyan sokszor hallottam már a cukkiniről süteményben sütve, és olyan guszta nálad, hogy ki kell próbálnom! :)

Erika írta...

Köszi lányok a kommenteket, igen nagyon finom volt és kislányomnak , Abinak is borzasztóan ízlett :)

wanna írta...

Tényleg "ezerarcú" a cukkini, jó, lecsóba, palacsintába, ezek szerint sütibe is :). Imádom a padlizsánnal együtt!

teller-cake írta...

Még nem próbáltam cukkinis sütit, de ami késik nem múlik! :) A Tied nagyon finomnak néz ki...