2012. július 25., szerda

Nyári sajttorta


A sajttortával való viszonyom mindig is viharos volt. Szeretem én nagyon csak valahogy ő nem szeret engem. Kezdetben a sütött variációkkal próbálkoztam úgy mint a klasszikus New York-i változattal, majd áttértem a  mini kiszerelésre.
Az elmúlt hetekben a sütés nélküli recepteket teszteltem. Készítettem egy egészen jól sikerült fehér csokis  gyümölcsöset (BBC Good Food), aztán amikor Szofika blogján keresztül megismertem Linda Lomelino-t tudtam, hogy az ő receptjét is muszáj lesz megcsinálnom.
Minden bizalmam benne volt. A sajttorta mutatós lett és magasabb is mint az eddigiek (mivel kisebb formába tettem). Ízre is nagyon rendben van, csupán szeletelés közben vettem észre, hogy a csaknem 24 órás hűtés ellenére is szétesik. Talán létezik valami titkos összetevő, amit nem osztott meg velem a szerző, vagy valami másban keresendő a hiba...
A harcot továbbra sem adom fel, talán egyszer összejön nekem is a tökéletes cheesecake!


A recept pedig:
Az alaphoz:
15 dkg keksz (pl. zabkeksz vagy háztartási keksz)
5 dkg vaj
plusz pár szem keksz a tésztába


A krémhez:
30 dkg krémsajt (pl. Philadelphia)
25 dkg ricotta
4 dl zsíros tejszín
ízlés szerint cukor (én pár kanál nyírfacukrot tettem bele)
1 citrom héja lereszelve


kb. 25 dkg vegyes bogyós gyümölcs (fekete áfonya, szeder)


A díszítéshez:
ízlés szerint bogyós gyümölcs vagy más gyümölcs
lekvár

Az alaphoz a kekszet nagyon apróra töröm, morzsolom és összekeverem az 5 dkg megolvasztott vajjal. 18 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral bélelek ki és a kekszes vajat az aljára nyomkodom. Amíg a krémet elkészítem hűtőbe teszem a tepsit.

A krémhez a krémsajtot összekeverem a ricottával, ízlés szerinti cukorral és a citrom lereszelt héjával.
A tejszínhabot külön tálban verem kemény habbá, majd óvatosan a krémsajtos ricottához keverem.
A gyümölcsöket botmixerrel összepürésítem és a krém felét elkeverem vele. Ezt a színes masszát töltöm először a tortaformába, majd a tetejére helyezek pár szem kettétört kekszet (opcionális).
Újra a hűtőbe teszem kb. fél órára hűlni, majd a krém másik felét is a tortára helyezem, spatulával elegyengetem.
5-6 órát hűljön, de legjobb esetben egy egész éjszakát!

Tetejére erdei gyümölcsös lekvárral forralok össze egy maréknyi fekete áfonyát és szedret és ezzel a szósszal valamint friss gyümölcsökkel díszítem a tortámat.
(Megjegyzés: a horror áron kapható fekete áfonya helyett bármilyen más idénygyümölccsel elkészíthetjük ezt a tortát!)
Jó étvágyat!:-)


15 megjegyzés:

Aleda írta...

Nagyon szeretem a szeder és áfonya ízét, na meg persze a színét is. Nagyon jól néz ki a tortád, még ha szeletelés után nem voltál vele megelégedve, szerintem az íze finom volt. Hasonló tortakrémekbe és használok zselatint, különben szétesik, bármennyit hűtheted.

Erika írta...

Köszi Aleda, igen biztosan kell bele valami ami ezt a nagy mennyiségű krémet lefixálja!:)

Oberting írta...

Nekem is szétfolyt az első próbálkozásom, de annyira, hogy pohárban kellett szervíroznom :)
Valószínűleg (legalábbis részben)az is hozzájárult ehhez, hogy nem teljesen lehűtve öntöttem rá az áfonyamártást!
A következőnél már nem a hűtőbe, hanem 8-10 percre a sütőbe tettem a kekszalapot, raktam habfixálót a tejszínhez, teljesen lehűtöttem a mártást ( ez már szedres volt) és gyönyörűen lehetett szeletelni! Fehér csokit is olvasztottam a krémhez, így cukrot nem is kellett használnom!

marisz57 írta...

Nagyon gusztusos, ennivaló lett a tortád!
Ha habfixálót vagy zselatint keversz bele, keményebb lesz az állaga.

Lilla írta...

Nagyon-nagyon guszta!

Emi írta...

Hű de nagyon finomnak néz ki! Én is szoktam zselatint tenni bele, ha ilyen dermedős sütit készítek! Kisérletezzél vele, biztosan megtalálod az igazit:)

trollanyu írta...

Gyönyörű, mégha folyós is:) Szerintem is kell bele valami zselatin, mert magában nem fog összeállni a sajtkrém, sajnos. Ma voltunk erdei áfonya gyűjtésen, képzeld vagy 4 kilót sikerült szedni, holnap is megyünk:) Hajnalban főzök egy kis lekvárt is belőle:)Különben itt is horror ára van.

Vikvi írta...

Ez az a szituáció amikor le kell néznem a billentyűzetre nem e csöpögött rá a nyálam! Így szuper ahogy van :)

Gizi írta...

Csodálatos és mennyei finom lehet ez a torta. Látom már az előttem szólók is megírták, hogy zselatint mindenképpen tegyél bele. Én ugyan nem teszek bele, mert Hulalát verek fel kemény habbá, és az olyan állagú, hogy sohasem esik össze a krém. Esetleg próbálj meg azt beszerezni, akkor nem kell a zselatin.

Kati írta...

Nekem nincs tapastalatom ilyen tortában, de nagyon szép:)

Szofi írta...

Erika, ez gyönyörűségesen szép lett és a fotóid is nagyon széééépek:)
A múltkor csináltam egy sütés nélküli cheesecake-et, a recept nem írt zselatint, kicsit aggódtam is, és nem ok nélkül,mert 1 éjszakán át hűtőben volt és mikor lekapcsoltam a formát másnap, leomlott a torta :DD Viszont amelyik sajttortámba tettem zselatint, az tökéletes lett!!!Gondolom a ricotta meg a tejszín milyenségén is múlik,hogy mennyire áll össze!!!!!!

pinkóci írta...

Gyönyörűek a képeid :)

hankka írta...

Csodásan néz ki! :) Bár nincs tapasztalatom, de szerintem is meg lehetne próbálni zselatinnal! :)

teller-cake írta...

Gyönyörűen néz ki, ez a lényeg! Adjatok egy kiskanalat és ha villával nem megy, én megeszem azzal!!! :))))

Erika írta...

Lányok, mindenkinek köszi szépen a kedves szavakat és a tippeket is! Legközelebb már okosabb leszek, amikor sajttorta készítésére adom a fejem! Majd bemutatom újra!:)