Csirkés paella avagy töltött csirke? Töltött csirke vagy paella? A választásban nagy segítség volt, a mai EB döntő, így maradt az olaszos ízvilág és a spenóttal és pármai sonkával töltött csirke. Egy meccset sem néztem meg, még fél szemmel sem igazán követtem, viszont a mai döntőt nem hagyom ki. Természetesen az olaszoknak drukkolok majd!
Hozzávalók 2 személyre
A csirkéhez:
2 nagyobb csirkemellfilé
20 dkg spenót
egy marék fenyőmag
egy evőkanál vaj
só
bors
2 gerezd fokhagyma
reszelt parmezán
A szószhoz:
3 db salotta (mogyóróhagyma)
vaj
olívaolaj
2 ek crème fraîche (vagy tejföl)
fél citrom leve
só
bors
1 tk mustár
1,5 dl száraz fehérbor
olívaolaj
Rizs vagy bármilyen más köret (pl. penne)
A csirkemellen éles késsel rést vágunk (nem felezzük el teljesen). Megsózzuk, borsozzuk és ha túl vastag szeletekről van szó, akkor kiklopfoljuk.
A spenótleveleket leforrázuk, hűlni hagyjuk, majd kezünkkel a felesleges vizet kipréseljük belőle. Késsel felaprítjuk.
A fenyőmagot egy serpenyőben megpirítjuk. Egy kisebb lábasban kb. egy evőkanálnyi vajat megolvasztunk. A kinyomott és késsel feldarabolt spenótlevélre nyomunk 2 gerezd fokhagymát, a megolvasztott vajat, megpirított fenyőmagot. Jól összekeverjük.
A csirkemellbe teszünk egy-egy szelet pármai sonkát és egy-egy evőkanálnyi spenótos tölteléket. Húspálcikával vagy fogpiszkálóval összetűzdeljük a hús oldalát.
Serpenyőben kevés vajat és olívaolajat hevítünk és pár percig rádobjuk a csirkét. Csak addig sütjük így, amíg a hús ki nem fehéredik.
Parmezán sajtot reszelünk a tetejére, ill. a maradék spenótos tölteléket is ráporciózzuk. Ezután előmelegített sütőbe toljuk, 190 Celsius-fokon sütjük tovább kb. 20 percig.
Amíg a hús sül elkészítjük a szószt. A korábbi hús sütésre használt serpenyőben (a maradék olívaolaj és vajon kívül) még egy kevés (kb. 1 ek) vajat hevítünk. Megpirítjuk rajta a felaprított salottát. Felöntjük 1,5 dl száraz fehérborral, fél citrom kifacsart levével és 1 tk. mustárral. Sózzul, borsozzuk és az egészet addig forraljuk, amíg a bor fele el nem fő benne. Végül a crème fraîche-t vagy tejfölt is hozzáadjuk és még 1-2 percig forraljuk így.
Rizzsel vagy pl. penne tésztával, tepsis burgonyával tálaljuk. Jó étvágyat!
Inspiráció: BBC Good Food (angol kiadás) 2012 július
11 megjegyzés:
Hát ez igazán guszta és finom, szeretem a spenótos ételeket és a csirkemellt is. Nagyon finomat alkottál.
Nagyon guszta! még nem próbáltam, de szerintem is a spenót és fenyőmag igen jó párosítás a csirkével.
Imádom a spenótot, igazán nagyon jó, harmónikus iívilág, nagyon tetszik:)Sajnos nem az olaszok nyertek, pedig én is nekik drukkoltam:(
Irtó finom lehetett! :) és hogy van benne még fenyőmag is...., imádoooom:)
NAgyon ínycsiklandozó:)Szuper kombó:)
Hű de jól néznek ki! Nekem is lecsúszott volna meccsnézés közben... :-)
Mrita, köszi szépen, igen láttam, hogy sok spenótos finomságot készítesz!
Colors in the Kitchen, köszi. Férjem szerint kecskesajt vagy feta is mehetne bele.:)
Szia Trollanyu, igen sajnos nem ők nyertek:(
Kamrapolc, Nyammm, teller-cake:köszike!:)
Nem vagyok sem készétel sem foci rajongó, de azért én is követtem az eseményeket. Nem drukkoltam senkinek, mégis a spanyolok nyertek:) A töltött csirkédet úgy ahogy van felfalnám szívesen, gondolkodás nélkül mondanék igent rá bármikor!
Jó választás volt,szép lett! (de a paellát is szeretem :)...., majd legközelebb)
Jaj de nagyon tetszik! Ki kell próbálnom!
Egyik spenótos étked jobb a másiknál, ha belegondolok abba, régen miért nem szerettem!!!! :D
Megjegyzés küldése