2012. december 11., kedd

Gyömbéres emberkék idén is


A zserbós projekt után végre mi is a karácsonyra koncentrálhatunk, ideje is hiszen kevesebb mint 2 hét múlva eláraszt minket a Télapók, angyalkák, Jézuskák hada. Kétnyelvű gyereknek lenni nem mindig egyszerű dolog. Több hónapra (évre) van szüksége a pici agynak, míg tisztázza hogy anyuka és apuka más nyelven szól hozzá és hiába a sok erőlködés a fene sem érti mit akarunk mondani. A kevés hátrány mellett viszont jóval több előnnyel jár, hiszen a tanácstalan szülő nem akar kiszúrni sem a Télapóval sem a Jézuskával, így mindkettő előtt kinyitja ajtaját, és teret enged a teljes káosznak. Mikor állítsuk fel a fát, mikor bontsuk ki az ajándékokat, mi kerüljön az ünnepi asztalra, énekeljük-e a ,Mennyből az angyalt" vagy legyen vegyesen egy ,,Jingle bells" is hozzá? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel nálunk a napokban. Ilyenkor jó egy pár percre megállni, sütni egy nagy tepsi gyömbéres emberkét, és hagyni, hogy a dolgok letisztuljanak. Lesz ami lesz!

Tavaly már szerepelt a blogon ez a recept, és mivel kevésbé kemény mint a többi eddig használt gyömbéres keksz, így idén is felkerül a repertoárba. Vigyázni kell azért, mert a kicsik ezután tévedhetetlenül felismerik a gyömbéres emberkék bolti kollégáit, és dackorszak alatt nem túl egyszerű ellent mondani a ,,babákért" ordító piciknek.


Hozzávalók: 
15 dkg puha vaj 
8 dkg barna nádcukor 
1 tojás sárgája
 35 dkg liszt 
1 teáskanál szódabikarbóna 
4 teáskanál őrölt gyömbérpor 
2 evőkanál cukorszirup (Golden Syrup) én ehelyett mézet használtam

Díszitéshez: 
Mini Smarties vagy mazsola gomboknak
olvasztott csoki 

 A vajat és cukrot krémesre keverjük (kézi habverővel), majd beledolgozzuk a tojásnak csak a sárgáját, a szódabikarbónát, gyömbérport, és lisztet. A picik segíthetnek a lisztet a tálba szitálni. 

Először morzsásabb tésztát kapunk, ezért adagoljuk hozzá a kb. 2 evőkanál ragacsos cukorszirupot vagy mézet. Kézzel összedolgozzuk. (Ha túl morzsás lenne még egy kis vajat vagy szirupot adjunk hozzá. Omlós-vajas tészta állagú masszát kapunk.)

Sodrófával kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk ki a tésztát (lisztezett felületen). Sütőpapírral bélelünk ki egy jó nagy tepsit. A tésztából emberkéket szaggatunk ki és óvatosan a tepsire helyezzük. 
A gyerekek a mini Smarties drazsékat vagy mazsolát az emberkékre biggyeszthetik (gombnak). Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 10-15 percig. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd csokit olvasztunk (kb. egy tábla) és hajat, szemet, szájat varázsolunk nekik. Ezt az ügyesebbek megtehetik fogpiszkálóval vagy kiskanállal, de nagy segítség lehet egy erre a célra kialakított írókás tubus vagy tölcsér. 

A feldíszített emberkéket addig hagyjuk a tepsin, amíg a csokiszósz is megdermed rajtuk. Sütis dobozban napokig is eláll.

5 megjegyzés:

Emi írta...

Megenni ugyan nem nagyon szeretem, a gyömbérrel nem vagyunk barátok, de akkor is olyan kis aranyosak. Folyton a Shrekből ismert sütiemberke jut róluk eszembe:))

Seffer Lilla írta...

Nagyon helyes kis emberkék. Nekem is Mézi jut eóluk eszembe...:)

Györgyi írta...

Nagyon kis aranyosak:) Amikor kisebb volt a lányom mi is készítettünk együtt mókás kekszeket. Sajnos az idén már nem igazán akar:(

Kati írta...

De aranyosak:) Hasonlít a mézeskalácsra?

wanna írta...

Szépek és tényleg aranyosak is :)