2011. március 15., kedd

Tante Zoé nyomdokán


Egyik kedvenc éttermem Dublinban Tante Zoé cajun-kreol konyhája. http://www.tantezoes.com/ De, hogy mi is az a cajun és kreol konyha arról, amíg bele nem kóstoltam az első Jambalayába, fogalmam sem volt. Serpenyőben sült össze csirke, kolbász és mindenféle tengeri herkentyű, rízzsel, zöldségekkel, markáns fűszerezéssel. Hasonló volt egy spanyol paellához és mindennek meg is van az oka....A Cajun Food ugyanis nem más mint a Louisiana állambeli francia bevándorlók konyhája, a kreol konyha pedig a spanyol, francia és kreol telepesek kultúráját ötvözi afrikai és karib befolyással.






A kreol Jambalayát (Piros Jambalaya) először spanyol telepesek készítettek el New Orleans ,Francia Negyedében`, a hazájukban kedvelt paella mintájára, azzal a különbséggel, hogy sáfrány híjján paradicsomot használtak. Később karib befolyás nyomán új fűszerekkel gazdagították az amúgy egyszerű ételt.

A cajun Jambalaya (Barna Jambalaya) Louisiana alacsonyan fekvő, lápos, mocsaras tájairól származik, ahol rák, garnélarák, osztriga, alligátor, vadkacsa, tengeri teknős (!), nutria, szarvas és más vadak bőségesen rendelkezésre állnak.

Hal es vad híjján választásom ez alkalommal a kreol Jambalayara esett.
A következő hozzávalókra van szükségem:
1 evőkanál olivaolaj
2 felkockázott csirkemell
1 vöröshagyma
1 kaliforniai paprika (piros húsú)
2 fokhagymagerezd
75 gramm chorizo kolbász
1 evőkanál cajun fűszerkeverék
250 gramm hosszúszemű rízs
400 gramm paradicsomkonzerv
350 ml húsleves alaplé

Egy nagy serpenyőben felforrosítom az olajat és a csirkét 5-8 percig jól megpirítom, majd kiveszem a serpenyőből. A hagymát 3-4 percig üvegesre párolom (ugyanabban a serpenyőben), majd hozzáadom a fedarabolt kaliforniai paprikát, fokhagymát, chorizo kolbászt, cajun fűszerkeveréket és további 5 percig főzöm őket. A csirkét a rízzsel együtt a serpenyőbe teszem, majd jöhet hozzá a paradicsomkonzerv és kb. 350 ml húsleves alaplé. Lefedve, még további 20-25 percig főzöm, amíg a rízs puha nem lesz. Alacsony zsírtartalmú, szuperegészséges, tele C-vitaminnal. Melegen ajánlom! :)
























4 megjegyzés:

Anazar írta...

A régi vagy az új management alatt lett kedvenc a Tante?

Erika írta...

...jo kerdes...szerintem a regi! Eloszor 2 eve jartam ott...

Anazar írta...

És újabban is tetszik? Nagyjaból egy éve, vagy inkább bő egy éve új management-et kapott, aki kiseperte a konyhát és hozta az övéit. Először az tűnt fel, hogy a képek más sorrenben vannak a falon :-D))) Aztán hozták a gumbót, ami épp minden volt csak nem az, (inkább volt az félresikerült minestrone egy kevés kolbásszal) érdeklődtünk a pincérnél (aki egyébként a régi volt), hogy mi történt. Új management, új konyha, meg két pincér múltidézőnek. Az új chef pedig kísérletezik a receptekkel, mondta. A jambalajat lemondtuk. A pincér sajnálkozott, majd nem engedte, hogy fizessünk. Azóta sem voltunk vissza, úgyhogy nem tudom, hogy az új chef végül eltalálta-e a gumbó receptjét, vagy hogy mi újság a jambalajaval. Az új management-es corn bread azért finom volt.

Erika írta...

Igen, azt en is tapasztaltam, hogy utolso alkalommal nem volt olyan jo a jambalaya mint elotte. Plusz az is feltunt, hogy teljesen ures a hely..amit nem lehet a recessziora fogni,mert a jo helyek meg igy is mindig tele vannak...En eddig mindig jambalayat ettem ott, ezert csak annal van osszehasonlitasi alapom:))Desszertnek Missisippi Mud Pie-t kertem, azzal nem volt problema;)