2011. március 19., szombat

Valami zöldet

Szent Patrik napján mi sem stílusosabb mint valami zölddel teli vagy akár zöld zöldségekkel teli ételt főzni. Így esett választásom a BBC Good Food zöldborsós-disznóbabos serpenyős lazacára.
Az elfeledett disznóbab vagy lóbab neve akar ősbab is lehetne, hiszen már a neolitikus (új kőkorszak) korban is fellelhető volt. Európában egészen az Újvilág felfedezéséig az egyetlen babfajtaként tartották számon. Előszeretettel fogyasztották az ókori görögök, egyiptomiak, kínaiak és a római gladiátorok menüjének is fő pillérét képezte. A mítosz szerint az ókori görög matematikus, Pythagoras úgy lelte halálát, hogy egy babültetvénybe üldözték, ahol aztán nem akart a babra rátaposni, inkább kikerülte így hamar utólérték üldözői is. (Önmegtartóztatási szabályainak egyike volt ugyanis, a lóbabtól való tartózkodás, mert az, Hadész (alvilág istene)kapujára hasonlított.)



Egy vastag szár felkarikázott póréhagymát 5-10 perc alatt olivaolajon puhára főztem és kb. 3 dl tengeri hal alaplével öntöttem fel, majd lassú tűzön összeforraltam őket. Ezután hozzáadtam 10 dkg créme fraiche-t (ami gyakorlatilag nem más mint tejföl és tejszín fele-fele arányban elkeverve), további egy percig főztem még ezt a levet. Ezután jött hozzá kb. 20 dkg zöldborsó (friss híjján mirelit) és 20 dkg disznóbab (lóbab) majd a lazacfiléket is szépen elhelyeztem a borsó, babágyásban és lefedve, alacsony lángon 15 perc alatt puhára pároltam. Köretnek krumplipürét csináltam, amit egy evőkanál pestóval és frissen vágott snidlinggel dobtam fel.




Kali orexi!

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Na, kuldom apukamnak a receptet, szerintem tetszene nekik! Kata

Planet Susannia írta...

Irtó izgalmasnak látszik, ki fogjuk próbálni. Tetszik az új design és abszolút zsniális a szezonnövények listája is, de mi az a jeruzsálemi articsóka?
Nagyon megnyugtató, hogy Abbie nem kólán és mekin fog felnőni!

Erika írta...

Koszi! A jeruzsalemi articsoka otthon a csicsóka muvesznevet viseli...Meg nem volt alkalmam kozelebbrol szemugyre venni. Gumos noveny, kivulrol hasonlit a gyomberhez, a texturaja meg allitolag a burgonyahoz, de annal edesebb...Izgamas kihivas...

Névtelen írta...

A csicsoka fo jellemzoje, hogy emelyitoen budos! :)) Es jo ronda is szegeny. :) Pusz, Kata.

Névtelen írta...

Gyere ide is fozni!!! Ocséd