2011. szeptember 19., hétfő

Noma: az új hitvallás


“Noma is not about olive oil, foie gras, sun-dried tomatoes and black olives. On the contrary, we’ve been busy exploring the Nordic regions discovering outstanding foods and bringing them back to Denmark: Icelandic skyr curd, halibut, Greenland musk ox, berries and water. In much the same fashion, we continue to look out for new sources of inspiration in Denmark – and in the rest of the Nordic countries as well – to ensure reliable sources of top-quality produce. This goes for very costly ingredients but also for more disregarded, modest ingredients such as grains and pulses, which you’ll taste here in new and unexpected contexts.” Noma

Új szenvedély hódít a gasztrofanok körében, mely egyenesen a dán fővárosba, Koppenhágába vezet el minket. Történt ugyanis nem is olyan régen, hogy a René Redzepi által vezetett dán étterem -lesöpörve több vetélytársát is- került fel a ,Világ legjobb 50 étterme` toplista első helyére. Ez még önmagában nem is lenne olyan érdekes, azonban olyan helyről van szó ahol teljesen újfajta, a legtöbb gourmand számára ismeretlen szemléletben, technológiával és alapanyagokkal főznek.


A félig dán félig macedón származású Redzepi egészen a skandináv gyökerekig nyúl vissza, csakis szezonális és helyi termelőktől beszerezhető alapanyagokból főz. Szerinte az az összetevő, amely nem jó vajjal, sehogyan sem jó. Az ételek ízét pedig só helyett különleges, saját készítésű eceteivel hozza ki. Konyhájában 25 fajta ecet is található. ,,A receptek csupán irányt mutatnak, az ételt a szakács kell hogy igazán egyedivé és különlegessé varázsolja``.

Aki a Noma-ban jár, készüljön fel a lehetetlenre is. Ízelítőnek például füstölt fűrjtojás, szalmával bélelt kőtojásfészekben; ehető cserép melyből a gumók, növények kihúzhatók és még a ,,termőföld`` is fogyasztható (liszt, maláta, sör, földimogyorópor, cukor komponens keveréke).
Főételnek pl. marhatatár, pácolt zöldségek csontvelővel és vízitorma mártással. Rombuszhal zellerszárral, zellerkrémmel, ehető virágokkal.
A desszertek körében is újszerű ízek, édes és sós elemek keveredése a jellemző.


Az a szerencsés, aki a Noma-ba látogat, egyszerű, puritán hangulatra (pl. abroszok vagy étlap sincs, halk jazz zene is csupán az illemhelyről szűrődik ki) és fejenként legalább kb. 350 Eurót kóstáló fogyasztásra számítson.


Asztalt a honlapon is lehet foglalni, de jó előre édemes, mert hatalmas az érdeklődés. A honlapjukon feltűntetett menüválaszték pedig időről-időre változik, az éppen szezonban lévő dolgok kerülnek terítékre.

Infó: A Noma név a dán ,,nordisk`` (nordic) és ,,mad`` (étel) szavakból tevődik össze.
Cím:
Strandgade 93
, 1401 Copenhagen K, Tel: +45 3296 3297, E-mail: noma@noma.dk
Nyitvatartás:
Ebéd: Kedd-Szombat: 12.00-13.30 (12.00-16.00)
Vacsora: Kedd-Szombat: 18.30-22.00 (18.30-1.00)

Talán majd egyszer ide is elsodor a szerencse...:)

2 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

Most, hogy Ferran Adria bezárja az El Bullit, újabb univerzum nyílik az ízlelőbimbóknak. El Bulliról lemaradtunk már, de róluk készült film a héten került a német mozikba. Nemrégiben láttam egy riportot a tévében Redzepivel. Nekem nagyon szimpatikus ez a hozzáállás, mégha elsőre kissé bizarrnak tűnik is.

Erika írta...

Majd kipróbáljuk! ;)