2011. szeptember 9., péntek

Sóból is megárt a sok


Magyarországi nyaralásunk alkalmával sok finomságban volt részünk, de azért meg kellett állapítanom jóval sósabban főzünk mi magyarok mint akár mondjuk az írek vagy más nyugatabbra lévő népek. Ez eleinte fel sem tűnt nekem, az ír konyhát pedig egyenesen íztelennek tituláltam. Az évek során aztán rájöttem nem attól lesz jóízű egy étel ha agyonsózzák. Sőt! Az ételek igazi ízét akkor tudom igazán kiélvezni, ha éppenséggel alig vagy meg sincs sózva. Sokan már akkor a sószóróért nyúlnak, mikor még meg sem kóstolták az ételt. Rosszul berögzött szokások ezek, melyeken igazán könnyen lehetne változtatni. A só helyett pl. bátrabban használjunk frissen őrölt feketeborsot vagy zöldfűszert.
A következő vacsoraötlet is kíváló példája annak, hogy nincs szükseg sóra, hanem príma fűszerek és zöldségek kombinációjával igazán jóízű eledel készíthető.

Cajun fűszerezésű lazac grillezve, avokádós paradicsomsalátával
Hozzávalók 2 személyre:
2 db lazacfilé
1 lime kifacsart leve
csipetnyi csilipor
1/2 teáskanál őrölt füstölt pirospaprika
1/2 teáskanál őrölt koriander mag
1/2 teáskanál őrölt római kömény
csipetnyi barnacukor

Salátához:
1 db érett avokadó kimagozva
200 gramm baby paradicsom
1 csokor friss koriander (fele felaprítva, fele leveleire tépkedve)
2-3 szál újhagyma
1 lime kifacsart leve
kevés olivaoliaj

A lazacfiléket meglocsolom a frissen facsart lime levével és 5 percig hagyom benne pácolódni. A fűszereket a csipetnyi barnacukorral egy tálkában összekeverem és a lazacok tetejét szépen bekenegetem velük. Előmelegtett sütőben vagy grillrács alatt sütöm (sütőtől függően kb. 10 percig), amíg ropogós nem lesz a teteje.

Közben a salátát is elkészítem: félbevágom a paradicsomot, a meghámozott és kimagozott avokádót félbeaprítom, a koriander felét feldarabolom , másik felét leveleire tépkedem, az újhagymát is felkarikázom. A zöldségeket egy lime kifacsart levével öntözöm meg és kevés olivaolajat is adok hozzá.

Basmati rizzsel tálalom.

Infó: adagonként 463 kcal, 31 gramm fehérje, 5 gramm szénhidrát (hmmm... a tányéromon azért jóval több van szerintem), 36 gramm zsír, 7 gramm telített zsír, 3 gramm rost, 3 gramm cukor, 0.21 gramm sót tartalmaz. A napi ajánlott sóbevitel kb. 6 gramm.

(Forrás: BBC Good Food October issue)

3 megjegyzés:

Anazar írta...

Ó, lehet, hogy a szigeten kevésvé sóznak (vagy csak nekem nem tűnt fel??), de a borsot az nem sajnálják :-D)))

Planet Susannia írta...

Igen, így van, nekem is feltűnt, pedig én sem folytatok sószegény diétát. Még egy igazán jó helyen, ahol a grillezett zöldségek mintaszerűek voltak, se bízták a vendégre a sózást. Nagyon sok sört kellett innom hozzá.
Lehet, hogy ez volt a cél?
De félre a tréfával, a kevés sóval evést is meg kell tanulni,mert lehet, hogy csak beidegződés dolga.

Erika írta...

En is sokat borsozok:) Az meg nekem nem tunt igy fel :)