2012. október 5., péntek

Blogkóstoló 5.-Hankka ázsiai levese


A blogtársak között megrendezett blogkóstoló 5. fordulójához érkezett el. Szeretek részt venni ebben és az ehhez hasonló játékokban, ahol nincs verseny, helyezés, nyeremény csupán egymás blogjainak megismerése a cél. Ezúttal hankka blogjáról kellett szemezgetnem és választani egy nekem szimpatikus ételt (és persze megfőzni). Hankka-t nem olyan régóta követem és olvasom, nagy örömömre szolgál hozzá benézni és látni, hogy három gyermek mellett is van ideje újdonságokat, változatos ételeket a családi asztalra varázsolni.
Mindenképpen levest szerettem volna tőle készíteni, mert nálunk már elég hűvös van, így szinte minden nap főzök egy jó nagy fazékkal, ami a reggeli, délelőtti séták után nagyon jól szokott esni. A krémlevesek nagy rajongója vagyok és bár megunni nem tudom őket, most mégis egy másfajta receptre gondoltam. Választásom hankka ázsiai levesére esett. Jobb sem kell, hiszen imádom ezt az ízvilágot.

A recepten nem sokat változtattam, egy-két extra hozzávalót tettem még bele, ami nekem szimpatikus volt a boltban.

Ázsiai leves hozzávalók:
3 gerezd fokhagyma
1 szár póréhagyma (ez volt nálam az alapja)
1 darab friss gyömbér
30 dkg laskagomba (én shiitake gombát tettem bele)
3 közepes sárgarépa
1 csomó újhagyma
2 csirkemellfilé (helyette friss tofut használtam)
olívaolaj
kb. 1.5 l zöldségleves alaplé
3-4 evőkanál szójaszósz
25 dkg cérna- vagy gyufametélt (ezt kihagytam)
nálam került még bele egy nagy adag babcsíra is
só, őrölt fekete bors


Elkészítés:
Kevés olívaolajon üvegesre párolom a felkarikázott póréhagymát. Belereszelem a friss gyömbért és fokhagymagerezdeket is. Egy-két perc után az edénybe teszem főni a vékonyra vágott gombát is. Fedő alatt 5 percig párolom, majd hozzáadom a gyufa vékonyságúra szeletelt sárgarépát, felkarikázott újhagymát. Felöntöm zöldségleves alaplével (vagy vega-mix és forralt víz keverékével) és alacsony hőfokon majdnem puhára főzöm a zöldségeket. A felkockázott tofut és a babcsírát csak a végén adom hozzá. A tofunak nem kell sok, hogy megfőjön a babcsírának pedig kb. 3 perc elég. Szójaszósszal ízesítem, ezért már nem nagyon vagy egyáltalán nem sózom. Mehet bele még bors is, és akik csípősen szeretik azoknak friss chili.

Finom melengető leves alacsony kalória és zsírtartalommal, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. :-)

Jó étvágyat és köszönöm a játékot!


7 megjegyzés:

Hankka írta...

Drága Erika, nagyon örülök, hogy sikerült nektek is tetsző és ízlő ételt választani tőlem! :) Mi is nagyon szeretjük ezt a levest, nálunk szinte kötelező eleme a tészta a gyerekek miatt! :) Tetszenek a változtatások, tofuval is nagyon jó lehet! :)

Kati írta...

Akkor pont nekem való leves lenne:)

Erika írta...

Köszönöm Hankka (még az igazi nevedet sem tudom:) , nagyon ízlett és tésztát is vettem, hogy teszek majd bele, de olyan sok lett a többi elem, hogy nem fért a lábasba:) Küldöm majd a mailt is erről!

Kati, javaslom diéta idejére is!:)

trollanyu írta...

Nagyon tetszik nekem is, szeretnénk az biztos:) Nálunk a tofut nem szeretik sajnos, pedig én használnám többször is. Meg kell néznem a határidőt a játékra, nehogy kicsússzak és nekem még nem is sikerült választanom:) Szép napos hétvégét nektek Erika:)

Erika írta...

Köszönöm Trollanyu, kedves vagy:)Nem hiszem hogy napos lesz, de azért remélem kijutunk a szabadba is:)Nektek is kellemes hétvégét!

Seffer Lilla írta...

Csúcs a kis tálka, a könyvv, és a leves is...:) Jó választás volt!

Hankka írta...

Teljesen jó a Hankka, kiskoromban ugyanis így hívott az unokatestvérem. Egyébként a tisztességes nevem Hajnalka. :D