2012. október 26., péntek

Ír szódás kenyér dióval és melasszal


Az eddig legjobban sikerült, legfinomabb ír kenyeremet mutatom most be. A recept az ICA szakácskönyvéből származik, ami nem Icára, hanem az Irish Countrywomen's Associaton-re utal (vagyis az Ír Vidéki Asszonyok Szövetsége). Hasonló egy szimpla szódás kenyérhez, de a benne levő fekete melasz kissé édeskésebb ízt, a durvára tört dió pedig izgalmas textúrát kölcsönöz a tésztának. Még az is bátran nekiállhat, aki korábban nem sütött kenyeret, hiszen csak össze kell keverni a hozzávalókat. Szerintem még nagyobbacska gyerekek is megsütnék! Író helyett használhatunk tejet is, melybe kevés citromlevet csepegtetünk. Férjem szerint: ,,It is like a cake" - már-már olyan mint egy sütemény (a 2 evőkanál melasztól nem lesz igazán édes, de akinek ez sok lenne, kihagyhatja belőle.)


Hozzávalók egy veknihez (kb. 1 kg):
35 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dkg finomliszt
5 dkg zabpehely
1 tk só
2 tk szódabikarbóna
2 db tojás
1 tk olaj
2 ek fekete melasz
480 ml író
5 dkg durvára tört dióbél

A sütőt 170 Celsius-fokra (gáz 3) melegítjük elő. A veknis tepsit kivajazzuk vagy olajjal vékonyan átkenjük.
A zabpehely felét vagy picivel többet összekeverjük a liszttel (teljes kiőrlésű+finomliszt) sóval, szódabikarbónával.
Egy másik tálban felverjük a tojásokat, hozzáadagoljuk a fekete melaszt, olajat, majd mindezt a liszthez keverjük. Az írót és a dióbelet is beleöntjük a többi összetevőhöz és mindezt jól kikeverjük.
Jó ragacsos masszát fogunk kapni. A tésztát a tepsibe öntjük, tetejére rászórjuk a maradék zabpelyhet és bő 1 órán át sütjük. Kivesszük a sütőből és kb. 20 percig hűlni hagyjuk a tepsiben, majd kiborítjuk.
Kb. 4-5 napig friss marad ez a kenyér, meglepően friss! 
Levesekhez, krémlevesekhez vagy uzsonnára kevés vajjal vagy lekvárral, esetleg egy kis mézzel megkenve nagyon finom!
Jó étvágyat!



12 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Ezek a képek! Szuper, biztosan nagyon fincsi!

Angi írta...

Csodálatos! De mi az a melasz? Utána kell járnom... :)

Angi írta...

Csodálatos! De mi az a melasz? Utána kell járnom... :)

kamrapolc írta...

Ez valami gyönyörűséges! :) Egyszer biztos kipróbálom!

Erika írta...

De jó, valamelyik nap én is hasonlót készítettem, imádom a diós dolgokat!:)

Bokor Boglárka írta...

Csodás ez a kenyér! Feltétlen ki fogom próbálni! Köszönöm a receptet.

Torma Cauli írta...

Nahát! Ezt én is kipróbálhatnám, igazán kedvelem a diót.

wanna írta...

Ez gyönyörű, tényleg, mint egy süti :)

Pixie Pie írta...

Hűha! Egyre jobb fotókat csinálsz. Szuper! Ez elég fini lehet, szerintem ki is próbálom, minden van hozzá itthon. :)

Bokor Boglárka írta...

Megsütöttem, nagyon finom lett! Ha gondolod nézd majd meg nálam.Üdv: Margaretta

Erika írta...

Köszi mindenkinek:)
Margaretta: örülök hogy ízlett és teszik a recept, máris nézem Nálad!:-)

Mézigörl írta...

Nagyon ízlett nekünk is. :-)

http://mezesfinomsagok.blogspot.hu/2012/12/ir-szodas-kenyer-dioval-es.html