30 dkg jó minőségű darált sertést és 30 dkg darált marhahúst kevertem össze 75 gramm szárított zsemlemorzsával, egy egész tojással, frissen vágott snidlinggel, petrezselyemmel és kb. 1 dl tejjel. Sóztam, borsoztam és adtam hozzá egy teáskanálnyi szegfűbors fűszerkeveréket is. Kézzel jól összegyúrtam a húsmasszát és pici golyókat formáztam belőlük. (Jó sok kijön, nekem még annyi maradt, hogy egy adagot simán le tudtam fagyasztani.) A húsgolyókat kevés olivaolajon 15-20 percig sütögettem, szép barna köntöst kaptak. A serpenyőből kivéve, félretettem őket és a már kiszolgált olajhoz adtam hozzá fél citrom kifacsart levét, 60 ml tejszínt, 1 evőkanál lisztet, 1evőkanál fekete-ribizli lekvárt, sót, borsot és 3 dl marhahúsleves alaplét (organikus leveskockából). Jól összeforraltam ezt a szószt és forrás után még addig főztem, amíg jó sűrű állagot nem kaptam, ebben forgattam meg a húsgolyókat is. Krumplipürével az igazi, de én ma este linguine tésztát főztem ki hozzá. Egész jó lett, majdnem olyan mint az IKEA-ban.:)
2011. március 31., csütörtök
I ♥ IKEA
1990 számomra nem a rendszerváltás, a Berlini fal leomlása, vagy a Hubble űrtávcső pályára állítása miatt jelentős. Életem első IKEA látogatása kötődik ehhez a dátumhoz. Emlékszem, éppen tavaszi szünet volt a suliban, mi meg anyukámmal és öcsémmel a több kilométeres hosszúságú sorban vártuk, hogy bejussunk a Dupló Legóra emlékeztető kék-sárga épületbe. Mindig is tetszett a bútorok designja, hogy minden olyan praktikus, letisztult, nincs túlbonyolítva. Sokáig fel sem tűnt, hogy az IKEA-ban nemcsak bútorokat vásárolni, de étkezni is lehet! Azóta rabja vagyok a svéd húsgolyóknak és akárhányszor eljutok a Dublinban közel 2 éve megnyílt áruházukba, első utam egyenest az étterem felé vezet. Csináltam már én is sok-sok fasírtot, burgert, paradicsomos húsgombócot, de egyiknek sem volt olyan jó az íze mint IKEA-beli társuknak. A napokban bukkantam rá Jamie Oliver: Jamie does Spain, Italy, Greece, Morocco, France, Sweden...könyvében egy kitűnő svéd húsgolyó receptre. Most ezt készitem el, és remélem valamelyest kárpótol majd következő IKEA látogatásomig.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
Szia! Tényleg 75 dkg a zsemlemorzsa, a 60 dkg húshoz túl soknak tűnik. A férjem nagyon szereti az Ikeás húsgombócot, szeretném kipróbálni házilag is. :-)
Szia!
való igaz! 75 gramm és nem dkg!:) Koszi az észrevételt, máris javítom!;)Jó fozest!
Kötbullar!!!!
Megjegyzés küldése