2011. április 1., péntek

Citromba haraptam


A BBC Good Food áprilisi ,Cakes and Bakes' különszámában akadtam rá a következő citromos-fekete áfonyás cipó receptre, amit akár nevezhetnénk anyós csalogatónak is...ma ezzel kínálom meg az estére iderendelt bébicsőszt. Mielőtt a konkrét receptre rátérnék, egy kis kitérőt tartok. A süti angol neve: Lemon curd and blueberry loaf cake. A lemon curd (magyarul citromos túró?) nem más mint egy citromos massza, lekvárhoz hasonló állagú és kiszerelésben kapható nálunk. Házilag is könnyen elkészíthető 4 egész citrom kifacsarva, héjuk lereszelve, 4 tojás, 350 gramm kristálycukor, 225 gramm szobahőmérsékletű vaj és 1 púpozott evőkanál kukoricaliszt felhasználásával. Egy közepes serpenyőben a tojásokat felverjük és a többi összetevőt hozzáadva, lassú tűzön folyamatosan kevergetjük (kézi habverővel) amíg össze nem áll, meg nem szilárdul a massza. Ezután még pár percig igen lassú tűzön főzzük tovább, és a keveréssel nem állunk le addig, amíg le nem vesszük a lábast tűzről.


Citromos-fekete áfonyás cipó hozzávalói:


175 gramm olvasztott vaj


100 ml natúr joghurt


2 evőkanál lemon curd


3 egész tojás


1 egész citrom kifacsarva és héja lereszelve


200 gramm liszt


175 gramm kristálycukor


1/2 teáskanál szódabikarbóna


100 gramm fekete áfonya


140 gramm porcukor (a díszítéshez)


A sütőt 160 fokra (gáztűzhely 3-as fokozat) melegítjük elő , már rögtön az elején, mert nagyon hamar elkészül a tészta is. Egy kb. fél kilós kenyér/cipósütésre használt sütőformát kivajazunk és sütőpapírral béleljük ki. Az összetevőket, vagyis a megolvasztott vajat, joghurtot, lemon curd-ot, tojásokat, citrom reszelt héját és levét, lisztet, szódabikarbónát, és kristálycukrot egy nagy tálban robotgéppel gyorsan összekeverjük, amíg szép, krémes állagú nem lesz. A massza felét a kicsi cipósütő tepsibe öntjük, a fekete áfonya felét szépen rápakoljuk, majd jöhet a tészta második fele is és a maradék áfonya a tetejére. Kb. 1-1,5 óra alatt sül meg. Tűpróbát végezzünk, ha esetleg még nyers lenne, süssük tovább! Hagyjunk neki időt hűlni. Közben elkészíthetjük a mázat is a tetejére. Ehhez 140 gramm porcukrot annyi citromlével (frissen facsart) keverjünk ki, hogy sűrű állagot kapjunk. Ezt a fehér mázt kenegethetjük rá a cipó tetejére. Hűtőbe szoktam tenni, mert szerintem hidegen is finom. Tálaláshoz, tunkoláshoz extra lemon curd-ot, áfonyát, esetleg egy adag joghurtot használhatunk, vagy ezt a hármat összekeverve...A recept szerint ehető virágokkal is díszíthetjük...én ilyet most nem találtam, így egy megmaradt citromkarika árválkodik cipómon. 4 szeletet az anyósnak a többit magamnak tartogatom...mert megérdemlem...


Nincsenek megjegyzések: