Citromos-fekete áfonyás cipó hozzávalói:
175 gramm olvasztott vaj
100 ml natúr joghurt
2 evőkanál lemon curd
3 egész tojás
1 egész citrom kifacsarva és héja lereszelve
200 gramm liszt
175 gramm kristálycukor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
100 gramm fekete áfonya
140 gramm porcukor (a díszítéshez)
A sütőt 160 fokra (gáztűzhely 3-as fokozat) melegítjük elő , már rögtön az elején, mert nagyon hamar elkészül a tészta is. Egy kb. fél kilós kenyér/cipósütésre használt sütőformát kivajazunk és sütőpapírral béleljük ki. Az összetevőket, vagyis a megolvasztott vajat, joghurtot, lemon curd-ot, tojásokat, citrom reszelt héját és levét, lisztet, szódabikarbónát, és kristálycukrot egy nagy tálban robotgéppel gyorsan összekeverjük, amíg szép, krémes állagú nem lesz. A massza felét a kicsi cipósütő tepsibe öntjük, a fekete áfonya felét szépen rápakoljuk, majd jöhet a tészta második fele is és a maradék áfonya a tetejére. Kb. 1-1,5 óra alatt sül meg. Tűpróbát végezzünk, ha esetleg még nyers lenne, süssük tovább! Hagyjunk neki időt hűlni. Közben elkészíthetjük a mázat is a tetejére. Ehhez 140 gramm porcukrot annyi citromlével (frissen facsart) keverjünk ki, hogy sűrű állagot kapjunk. Ezt a fehér mázt kenegethetjük rá a cipó tetejére. Hűtőbe szoktam tenni, mert szerintem hidegen is finom. Tálaláshoz, tunkoláshoz extra lemon curd-ot, áfonyát, esetleg egy adag joghurtot használhatunk, vagy ezt a hármat összekeverve...A recept szerint ehető virágokkal is díszíthetjük...én ilyet most nem találtam, így egy megmaradt citromkarika árválkodik cipómon. 4 szeletet az anyósnak a többit magamnak tartogatom...mert megérdemlem...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése