2011. április 11., hétfő

Vacsorára Trikolort!


Az unalomig ismételt tojásrántottát és omlettet próbáltam új köntösbe öltöztetni. Így született meg friss spenótlevél, paradicsom és feta sajt felhasználásával a vacsorának szánt frittata. A frittata elnevezés az olasz ,fritto' szóból származik: tojás főzése egy erre szánt serpenyőben. Valójában nagyon hasonlít az omletthez, azzal a különbséggel, hogy először serpenyőben kezdik el lassú tűzön összefőzni a zöldségeket, húst stb., majd a tojással együtt átöntik egy kisebb tepsibe és sütőben sül tovább, hozzávalóktól függően 20-30 percig. Az omlettel ellentétben nem is forrón vagy melegen , hanem akár ,hidegre téve' is fogyasztható. Variácókat illetően határ a csillagos ég. Nekem nagyon ízlett a spenótból kifőtt friss, tavaszias íz. Hatalmas adag salátával fogyasztottam el, és már csak egy jó hideg sör vagy fehérbor hiányzott vacsorámhoz.

Hozzávalók 2 személyre:

6 nagyobb vagy 8 kisebb tojás

1 fej vöröshagyma

100 gramm friss spenótlevél

100 gramm feta sajt vagy ricotta

300 gramm paradicsom , vagy baby paradicsom


bors

olivaolaj

Serpenyőben olivaolajon megpirítom a hagymát és hozzáadom a mini paradicsomot, lassú tűzön 5-6 percig sütögetem, majd leveszem a tűzről és a spenótleveleket is hozzákeverem. Hagyom picit megfonnyadni a meleg serpenyőben. A tojásokat felverem, mintha rántottát készítenék, sózom, borsozom. Egy kb. 20x30 cm lapos tepsibe átpakolom a paradicsomos,spenótos mixet és ráöntöm a tojást is. Tetejére kockára vágott feta sajtot vagy ricottát porziózok. Előmelegített sütőben (160 fokon) kb.20-25 percig sül meg. Friss bazsalikom levéllel díszíthetjük és salátával tálaljuk.
Ha maradt VOLNA, reggelire is jól esett VOLNA, szabály szerint: hidegen. :)


(Forrás: BBC Good Food)

2 megjegyzés:

hofi írta...

Jól néznek ki a cuccok. Én is kipróbálom majd. Apa

Erika írta...

koszi:) majd megfozom nektek ha otthon leszek:)