2011. július 13., szerda

Hőgutára Clafoutist


Két hete még gondolni sem mertem volna, hogy ekkora hőség lesz itthon. Nem is akarok panaszkodni, legalább jól átmelegszünk a hidegebb dublini napokra.
Se főzni, se sütni nem volt alkalmam, mert vagy éttermeket teszteltünk le, vagy anyuka, nagymama főztjét ettük. A nagy meleg ellenére is böngésztem a receptek között, főleg a gasztrosok oldalait olvasgattam, és már-már elvonási tüneteim voltak, hogy ennyi ideig nem főztem. Ma végre beszabadultam a konyhába is, és egy kisebb vendégség kapcsán megcsináltam a korábbi sült paradicsomlevest, kéksajtos brióssal. Desszertnek, pedig a francia clafoutisra esett választásom. A sok friss málnát, meggyet, és fekete áfonyát ebben az egyszerű desszertben tudtam elképzelni.

A tészta nagyon hasonlít egy szimpla palacsintához: 2 egész tojást és 2 tojásnak csak a sárgáját kevertem össze 100 gramm cukorral (ez alkalommal bio nádcukor), 50 gramm őrölt mandulával, 2 evőkanál liszttel és 250 ml főzőtejszínnel. Kivajazott piteformába (kb. 20 cm átmérőjű) öntöttem és 400 gramm málnát-meggyet-fekete áfonyát szórtam bele. Előmelegített sütőben sült 190 fokon 35-40 percig. Kihűlve, langyosan a finom! Olyan gyorsan elkészül, hogy a sütő mellett álldogálva még hőgutát sem kapunk. Jó étvágyat hozzá!:-)

Clafoutisról röviden: a clafoutis egy eredetileg sűrű pitetésztából álló, cseresznyés francia desszert, melynek születési helye Franciaország Limousin régiójához köthető (XIX. század). A klasszikus, cseresznyés recepttől eltérve bármilyen gyümölcs felhasználható/variálható, és akkor már flaugnarderól beszélünk. A szó jelentése a ,clafir' igéből ered, azaz megtölteni, majd cseresznyével bevonni.

4 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

Mintaszerű!Jó lehetett dolgozni abban a remek konyhában!

Erika írta...

Köszi!:-)

Anazar írta...

Nagyon irigyellek ám a meggyért!! A hőgutáért nem.

Erika írta...

:) Valamit valamiért :D