2012. január 11., szerda

Újévi fogadalmak


Az újévi fogadalmakkal csupán az a probléma, hogy senki nem tartja be őket. Ideig-óráig működik azután valami miatt feladjuk, vagy beleununk. A 2012-es évre ezért olyan fogadalmakat tettem, melyeket nem esik majd nehezemre megvalósítani. Egyik köztük az ázsiai ételek felfedezése, kerüljön több kínai, japán, thai a tányérunkra!

Teriyaki szószt, illetve soba tésztát nem sokkal karácsony előtt főztem. Hasonló szellemben készült most ez a teriyaki szószos lazacfilé is párolt rizzsel, szezámmagos uborkasalátával.

Hozzávalók 2 fő részére:
2 szelet lazacfilé
5 evőkanál szójaszósz
5 evőkanál mirin
1 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb darab friss gyömbér
1 evőkanál nádcukor

A salátához:
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál rizsbor ecet
1 teáskanál nádcukor
maréknyi szezámmag
1 nagyobb kigyóuborka

rizs

Először a teriyaki szószt készítem el: a szójaszószt, mirint, olívaolajat, zúzott fokhagymát, megpucolt és apróra reszelt gyömbért, nádcukrot összeforralom és pár percig sziruposra főzöm.
A lazacokat grillrács alatt sütöm meg (lehet simán sütőben is) kb. 20 percig úgy, hogy az elkészült teriyaki szósszal picit megkenegetem.

A salátához dresszinget készítek: összekeverem a szójaszószt egy evőkanál rizsbor ecettel és fél teáskanál nádcukorral. A szezámmagokat serpenyőben pár perc alatt arnybarnára pirítom. A kigyóuborkát megpucolom, és nagyon vékony szeleteket nyesek le belőle (zöldségpucolóval pl).

A rizst is puhára főzöm, majd mehet minden a tányérra. A lazacra porciózom a maradék teriyaki szószt, mellé az uborkákat, nyakon öntve a dresszinggel és megszórva a pirított szezámmaggal.

A tálalás nekem megint csúnya lett, a rizs egy része a lazacon landolt, annyira igyekeztem, hogy ne hűljön ki :)

Mutatok egy csinosabb képet is:

(Fotó: BBC Good Food)

A teriyaki szósznak ugyan nem feltétele, hogy legyen benne fokhagyma vagy gyömbér, de nagyot dobott rajta, finomabb lett így.
Jól sikerült vacsora volt már-már vetekedett a nagy kedvenc Yamamorival.
Pálcikára fel!

Nincsenek megjegyzések: