2012. április 30., hétfő

Sárgaborsós dahl


Finom, indiai ízvilágú levesre vágytam, így tegnap este gyorsam beáztattam egy nagy adag (kb. 25 dkg) sárgaborsót. Ma délelőtt csak annyi volt a dolgom, hogy a lecsepegtetett sárgaborsót puhára főzzem (kb. 30-40 perc alatt, lassú tűzön).

Közben elkészítettem a leves alapját is: kevés olajon (szőlőmagolaj) egy egész apróra vágott hagymát dinszteltem meg 1 tk. mustármag és 1 tk. római köménymaggal. 5-7 perc után hozzáadtam a frissen lereszelt gyömbért, 1 tk. kurkumát, 2 tk. őrölt koriandert és 3 kinyomott fokhagymagerezdet. Picit sóztam és rádobtam 2 db felkockázott paradicsomot meg egy paradicsomkonzervet is (használjunk csak friss paradicsomot ha van otthon, nekem csak ez a kevéske volt). Felöntöttem 2,5 dl vízzel és 1 evőkanál natúr vega-mix ételízesítővel szórtam meg. 20-25 percet gyöngyöztettem így a levest. A fűszerek és a hagymás-gyömbéres-paradicsomos alap így jól összeér. Ezután adtam hozzá a megfőtt sárgaborsót. Botmixerrel pépesítettem, de nem teljesen simára, kisebb sárgaborsó darabok maradtak benne. Friss petrezselyemmel tálaltam.


Természetesen lehet bele tenni friss vagy szárított chilit vagy más tüzes paprikát. Ezt akár utólag is megtehetjük, így a kisebbek is megkóstolhatják a sima verziót.

Egy korábbi recept: itt.

Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

Emi írta...

Jó kis leves! Tiszta vitaminbomba:) Fincsinek néz ki!

trollanyu írta...

Nagyon jól néz ki:) Egy ideig hanyagoltam a sárgaborsót konyhámból, mert iszonyú hasfájásom volt. De most mikor főztem, ez nem volt egyáltalán. Az ízvilága tényleg nagyon szuper, kedvemre való:)

Erika írta...

Emi, köszi! Igen, elég sok a rost is benne, szóval jót tesz:)

Trollanyu, köszi. Érdekes, nekem meg a zöldborsótól szokott fájni a hasam, így azt nagyon ritkán készítek levesnek.

ManóKuckó írta...

Nyam-nyam, nagyon jól néz ki. Hétvégén án is beszereztem újdonságokat, zöld lencse stb. a héten mindenképpen akarok készíteni. Én mindig nagyon szerettem a sborsó főzeléket, emlékszem milyet szuper volt, hogy a főiskola menzáján egy fél adag 19 forint volt, és degeszre ettük magunkat, annyit adtak. :)))

pinkóci írta...

egészen indiai hangulat fogott el már a dhal szó elolvasásakor is ^^

Unknown írta...

Nagyon jó lehet, még nem is hallottam a szót sem viszont a sárgaborsót nagyon szeretjük.

Erika írta...

Köszi lányok! Igen aki szereti a sárgaborsót, annak ízleni fog ez az újszerű ízvilág is:) A menzai sárgaborsófőzelékre jó alternatíva:)