Stahl Judit ,Gyors édességek' c. könyvéből néztem ki a mai hangulatjavítónak szánt svéd gyömbéres kekszeket. Az elmaradt IKEA látogatás és a kellemetlen idő (most 7 fok, szél, eső) miatt muszáj volt valami ebéd utáni gyors édességet sütnöm. A receptet kicsit átvariáltam mind a liszt mind a cukor arányát tekintve. A fotókon igen csúnyácskák a kekszek (konkrétan úgy néznek ki mint a múlt vasárnapi bárányburgerek), de az ízük annál finomabb. Mellé egy jó nagy bögre tea vagy kávé, kedvenc könyv vagy újság és máris szebb a világ.
Hozzávalók:
A fűszerkeverékhez
2 púpos kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi őrölt fehérbors
A tésztához
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 nagy csipet sütőpor
10 dkg puha vaj
A kenéshez 1 tojásfehérje (ez nálam kimaradt)
A tetejére 2 kocka fekete csoki reszelék
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gáz 5), és sütőpapírt terítünk egy nagyobb tepsibe. A fűszerkevérekhez egy kis tálkában összekeverjük a fűszereket.
A tésztához a lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, sütőport, a fűszerkeveréket, és a cukrot, nyírfacukrot.Ezután apróbb darabokban hozzámorzsolgatjuk a vajat és kézzel jól összedolgozzuk. Amikor ez megvan, gyors mozdulatokkal hozzákanalazzuk a mézet.
A kész masszából kis golyókat formázunk. Nagyjából 2 cm átmérőjű (nálam ezek nagyobbak lettek).
A tepsire helyezzük, egymástól kellő távolságban a golyókat és kézzel vagy egy pohárral lelapítgatjuk őket.
Tetejére az eredeti recepttel ellentétben nem tojásfehérjét kentem, hanem egy kevés csokit (fekete csoki) reszeltem.
Nagyjából 15 perc alatt megsülnek a kekszek. Hűlni hagyjuk és azonnal fogyasztható vagy dobozban eláll.
Nekem 12 db keksz jött ki ebből a mennyiségből. Stahl Judit kisebb kekszeket készített és kb. 30-35 db sült ki belőle.
Jó étvágyat!
8 megjegyzés:
Imádom a gyömbért nagyon tetszik :))
Micsoda véletlen, én is éppen gyömbéres kekszet sütöttem, de mást:) Ez is nagyon jól néz ki:)
Sokszor van ez így, hogy finomabb, mint ahogy kinéz. Volt is egy ilyen indítvány régebben gasztróbloggerek között, hogy a "ronda és finom" ételeiket mutatták be:) Ha ennivalóról van szó, akkor szerintem majdnem másodlagos a kűlalak. Lehet szép ha...
Nagyon ritkán sütök kekszet, enni viszont szívesen megeszem. Olyan szépen tálaltad, hogy kedvet is kaptam hozzá. Küldök neked egy kis meleget, mert itt nálunk napok óta tombol a kánikula.:)
Köszi Mónika, én is nagyon szeretem a gyömbéres dolgokat!
Szia Trollanyu, akkor nagyon egy rugóra járt az agyunk, biztos nálatok is ilyen jó kis téli idő volt ma, amikor jólesik egy kis keksz meg tea!
Köszi Emi:)Igen, ez biztos bejutna abba a ronda és finom kategóriába:)
Gizi, köszönöm és a meleget is elfogadom! Már csak az vígasztal hogy nemsokára megyünk haza a picivel!:-)
Keksz jöhet minden mennyiségben:)
Ez finom lehet!
Hmm, jöhetne!
Megjegyzés küldése