2012. április 29., vasárnap

Svéd gyömbéres keksz



Stahl Judit ,Gyors édességek' c. könyvéből néztem ki a mai hangulatjavítónak szánt svéd gyömbéres kekszeket. Az elmaradt IKEA látogatás és a kellemetlen idő (most 7 fok, szél, eső) miatt muszáj volt valami ebéd utáni gyors édességet sütnöm. A receptet kicsit átvariáltam mind a liszt mind a cukor arányát tekintve. A fotókon igen csúnyácskák a kekszek (konkrétan úgy néznek ki mint a múlt vasárnapi bárányburgerek), de az ízük annál finomabb. Mellé egy jó nagy bögre tea vagy kávé, kedvenc könyv vagy újság és máris szebb a világ.



Hozzávalók:

A fűszerkeverékhez
2 púpos kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi őrölt fehérbors

A tésztához
20 dkg finomliszt ,10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt és 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 nagy csipet sütőpor
10 dkg cukor, 5 dkg finomítatlan nádcukor, 2 evőkanál nyírfacukor
10 dkg puha vaj
5 evőkanál méz, 2 evőkanál méz

A kenéshez 1 tojásfehérje (ez nálam kimaradt)

A tetejére 2 kocka fekete csoki reszelék

Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gáz 5), és sütőpapírt terítünk egy nagyobb tepsibe. A fűszerkevérekhez egy kis tálkában összekeverjük a fűszereket.
A tésztához a lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, sütőport, a fűszerkeveréket, és a cukrot, nyírfacukrot.Ezután apróbb darabokban hozzámorzsolgatjuk a vajat és kézzel jól összedolgozzuk. Amikor ez megvan, gyors mozdulatokkal hozzákanalazzuk a mézet.
A kész masszából kis golyókat formázunk. Nagyjából 2 cm átmérőjű (nálam ezek nagyobbak lettek).
A tepsire helyezzük, egymástól kellő távolságban a golyókat és kézzel vagy egy pohárral lelapítgatjuk őket.
Tetejére az eredeti recepttel ellentétben nem tojásfehérjét kentem, hanem egy kevés csokit (fekete csoki) reszeltem.
Nagyjából 15 perc alatt megsülnek a kekszek. Hűlni hagyjuk és azonnal fogyasztható vagy dobozban eláll.

Nekem 12 db keksz jött ki ebből a mennyiségből. Stahl Judit kisebb kekszeket készített és kb. 30-35 db sült ki belőle.

Jó étvágyat!

8 megjegyzés:

Jámborné Budai Mónika írta...

Imádom a gyömbért nagyon tetszik :))

trollanyu írta...

Micsoda véletlen, én is éppen gyömbéres kekszet sütöttem, de mást:) Ez is nagyon jól néz ki:)

Emi írta...

Sokszor van ez így, hogy finomabb, mint ahogy kinéz. Volt is egy ilyen indítvány régebben gasztróbloggerek között, hogy a "ronda és finom" ételeiket mutatták be:) Ha ennivalóról van szó, akkor szerintem majdnem másodlagos a kűlalak. Lehet szép ha...

Gizi írta...

Nagyon ritkán sütök kekszet, enni viszont szívesen megeszem. Olyan szépen tálaltad, hogy kedvet is kaptam hozzá. Küldök neked egy kis meleget, mert itt nálunk napok óta tombol a kánikula.:)

Erika írta...

Köszi Mónika, én is nagyon szeretem a gyömbéres dolgokat!

Szia Trollanyu, akkor nagyon egy rugóra járt az agyunk, biztos nálatok is ilyen jó kis téli idő volt ma, amikor jólesik egy kis keksz meg tea!

Köszi Emi:)Igen, ez biztos bejutna abba a ronda és finom kategóriába:)

Gizi, köszönöm és a meleget is elfogadom! Már csak az vígasztal hogy nemsokára megyünk haza a picivel!:-)

Kati írta...

Keksz jöhet minden mennyiségben:)

martinelli írta...

Ez finom lehet!

Seffer Lilla írta...

Hmm, jöhetne!